9
AP

EK indoor atletiek: Maudens achtste in vijfkamp - Bolingo plaatst zich met nieuwe recordtijd voor finale 400 meter én Cheetahs gaan uit hun dak

Maudens achtste in vijfkamp

Hanne Maudens is als achtste geëindigd in de vijfkamp op het EK atletiek in zaal in het Schotse Glasgow. De Britse Katarina Johnson-Thompson veroverde de titel.

De 21-jarige Maudens werd in de afsluitende 800 meter achtste in 2:18.47. Daarmee won ze nog een plaats in het klassement.

Maudens opende haar vijfkamp met een evenaring van haar pr (8.59) op de 60m horden. Daarna bleef ze in het hoogspringen steken op 1m75, zes cm onder haar pr. In het kogelstoten haalde Maudens slechts 13m04 (pr 13,95m). De Oost-Vlaamse was in het verspringen, het vierde nummer, goed voor 6m33 (pr 6m53). In de 800m bleef ze 4,5 seconden boven haar pr (2:13.98). Met 4.440 punten bleef Maudens 129 punten verwijderd van haar persoonlijk record (4.569 ptn).

Het goud ging naar thuisfavoriete Katarina Johnson-Thompson met 4.983 punten. Ze won voor landgenote Niamh Emerson (4.731 punten) en de Française Solène Ndama (4.723 punten).

Op de erelijst volgt Johnson-Thompson Nafi Thiam op. Die pakte twee jaar geleden goud in Belgrado met 4.870 punten maar ontbrak in Glasgow door een blessure.

9 Hanne Maudens.
Photo News Hanne Maudens.

“Er waren goede en slechte zaken. Ik ben nog jong”, stelde Maudens.” Ik ben heel tevreden over mijn horden, waar ik mijn persoonlijk record evenaar, en mijn verspringen. Na het kogelstoten, dat minder goed was dan in Gent (op het BK, red), wist ik dat top vijf niet meer mogelijk was.”

De 21-jarige Maudens bevestigde dat ze morgen niet deelneemt aan het verspringen, hoewel ze het minimum lukte. “Vandaag was het heel zwaar, ook mentaal”, besloot ze.

9
Photo News

Bolingo plaatst zich met nieuwe recordtijd voor finale van 400 meter

Cynthia Bolingo heeft zich op het EK indooratletiek in het Schotse Glasgow geplaatst voor de finale van de 400 meter. Net als in de reeksen liep ze een Belgisch record. In de derde en laatste halve finale snelde Bolingo naar de zege in 52.37 voor de Nederlandse Lisanne de Witte (52.38).

Eerder op de dag had de 26-jarige Bolingo zich voor de halve finales gekwalificeerd met een tweede plaats in haar reeks en een (eerste) Belgisch record. Met 52.60 deed ze tien honderdsten van haar vorige besttijd die ze op 17 februari tijdens het BK in Gent liep.

De eerste twee van elke halve finale kwalificeerden zich voor de finale. Die wordt morgenavond (21u10) gelopen. Bolingo heeft de derde tijd van alle halvefinalisten. Aleen de Zwitserse Léa Sprunger (51.90) en de Litouwse Agne Serksniene (52.33) liepen sneller.

 “Ik wist dat ik goede benen had, maar in de zaal kan een kleine tik genoeg zijn om je race te verpesten”, aldus Bolingo. “Ik ben heel tevreden over mijn wedstrijd. Ik heb de risico’s genomen die ik moest nemen. Het ritme was anders dan in de reeksen, en daardoor moest ik vanuit tweede positie inhalen. In de laatste rechte lijn heb ik een beetje moeten knokken om zeker bij de top twee te eindigen. Dat wordt stilaan mijn specialiteit, maar ik had geen keuze. Ik heb een aantal tips in de wind geslagen, maar ik moest wel risico’s nemen.”

Bolingo, die zondag met de Belgian Cheetas op de 4x400 meter mikt op een medaille, werkt morgenavond de finale af. Haar chrono in de halve finales (52.37) is de derde van alle finalisten. “Of er een podiumplek in de maak is? We zullen wel zien hoe ik deze dag verteer”, aldus de Brusselse, die voor het eerst twee races op een dag afwerkte. “Maar dat geldt voor alle loopsters. Ik hoop gewoon voort te kunnen gaan op mijn elan. Daarvoor moet ik geconcentreerd blijven.”

Claire Orcel grijpt in hoogspringen naast finale

Claire Orcel heeft zich vanavond op het EK indooratletiek in Glasgow niet kunnen plaatsen voor de finale van het hoogspringen. Ze raakte niet hoger dan 1m85.

Orcel wipte foutloos over 1m75 en 1m81. Bij haar tweede poging ging ze over 1m85 maar daarna ging het drie keer mis bij 1m89. Het persoonlijk record van de 21-jarige Orcel bedraagt 1m90.

Om de finale te halen, moest Orcel de kwalificatielimiet van 1m96 springen of de top acht halen. Orcel eindigde op een gedeelde twintigste plaats. Voor de finale was 1m89 nodig.

9
BELGA

Maudens schuift na vier onderdelen op naar negende plek op de vijfkamp

Hanne Maudens staat op het EK indooratletiek in Glasgow na vier onderdelen van de vijfkamp op de negende plaats. De afsluitende 800 meter volgt later vandaag.

In het verspringen, het vierde onderdeel en het sterke punt van Maudens, eindigde de Belgische op een gedeelde derde stek met een sprong van 6m33. Maudens bleef wel gevoelig onder haar Belgische record (6m53). De Britse favoriete Katarina Johnson-Thompson haalde het ruim in 6m53.

Maudens opende eerder vandaag de vijfkamp met een tiende stek op de 60 meter horden. De Française Solène Ndama won dit onderdeel. Vervolgens eindigde onze 21-jarige landgenoot als elfde in het hoogspringen, met een poging over 1m75. Johnson-Thompson (1m96) domineerde ook hier ruim. Ook in het kogelstoten kon Maudens het tij niet keren, met een elfde plaats (13m04). De Nederlandse Anouk Vetter raakte het verste (15m40).

Johnson-Thompson voert de stand aan met 4.006 punten, voor haar landgenote Niamh Emerson (3.804 ptn) en de Letse Laura Ikauniece (3.794 ptn). Maudens (3.596 ptn), voordien rode lantaarn, schuift enkele plekken op en is negende. Vetter verscheen niet meer aan de start van het verspringen. De Nederlandse, een ander kanshebster op eremetaal, had last van haar afzetvoet en wilde geen risico nemen. 

9
Photo News

Bolingo loopt nieuw Belgisch record

Cynthia Bolingo zit in vorm, zoveel is duidelijk: op het EK indoor kwalificeerde ze zich voor de halve finale van de 400m in een nieuwe Belgische recordtijd (52.60). Ismael Debjani kreeg dan weer een koude douche: hij leek zeker van de finale op de 1.500m, tot de videoref hem diskwalificeerde. Renée Eykens bereikte wel de halve finale van de 800m.

Cynthia Bolingo trad vanmiddag aan in de zevende reeks op de 400m. De 26-jarige Brusselse duwde het gaspedaal meteen helemaal in en bleef in het spoor van de Nederlandse Lisanne De Witte en de Britse Eilidh Doyle, die ze zelfs nog kon remonteren. Bolingo stelde zo meteen haar plek in de halve finales van vanavond veilig, in een nieuwe Belgische recordtijd van 52.60, één tiende sneller dan haar vorige record dat ze twee weken terug op het BK liep. “Ik wist dat ik het in de benen had als ik zou lopen zoals ik op het BK deed,” pufte ze. “Ik had wat kunnen vertragen maar ik wist niet zeker hoeveel meisjes me konden bijhalen. Ik wilde bij de eerste twee eindigen, zonder dat ik een bepaalde tijd in gedachten had. Nu ga ik alles geven om de finale te halen, maar de ene race is natuurlijk de andere niet. Afwachten hoe ik dit verteer.”

9
Photo News

Ismael Debjani was ook even in de zevende hemel in Glasgow. Hij was net als tweede geëindigd in zijn reeks van de 1.500m, in 3:42.12, na de ongenaakbare Jakob Ingebrigtsen. “Het was niet makkelijk maar ik heb mijn job gedaan. Ik heb getoond dat ik geen kleine jongen ben en dat ik mijn mannetje kon staan. Laat de finale nu maar komen - dat is bonus.” Helaas komt die bonus er zondag niet voor de 28-jarige Debjani. De VAR oordeelde dat op basis van de videobeelden hij de atleet Fitzgibbon had gehinderd en diskwalificeerde hem. Hij is wel in beroep gegaan tegen de beslissing, maar de jury handhaafde na overleg toch zijn uitsluiting.

9
Photo News

Dat overkwam Renée Eykens gelukkig niet op de 800m. Zo’n 300m voor de streep zette de 22-jarige Antwerpse de aanval in en kon de Britse Oskan-Clarke en de Française Lamote afhouden. Eykens kwam als eerste over de meet in 2:03.07 - de vierde beste tijd in de reeksen - en kwalificeerde zo rechtstreeks voor de halve finale van morgen. “Dat had ik op voorhand niet voor mogelijk gehouden,” zei ze. “Ik heb lang genoeg gewacht tot ik in een goede positie zat en heb dan gelopen voor mij leven. Ofwel zou het lukken, ofwel zou ik plat vallen maar dan had ik er tenminste wel alles voor gedaan.”

9
Photo News

Voor Robin Hendrikx zat zijn eerste EK er na de eerste ronde op: hij finishte als zevende in de tweede reeks, in 7:58.14, meer dan vier seconden boven zijn PR (7:53.89) en met een vijftiende tijd van alle deelnemers niet voldoende om de finale te halen.

9
Photo News

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer