2  Thomas Van der Plaetsen.
Photo News Thomas Van der Plaetsen.

Thomas Van der Plaetsen en Hanne Maudens mogen naar EK indooratletiek in Glasgow

Thomas Van der Plaetsen en Hanne Maudens mogen zich officieel opmaken voor het EK indooratletiek van eind volgende week in het Schotse Glasgow (1 tot 3 maart). Dat liet de Europese atletiekfederatie (EAA) vandaag weten. Van der Plaetsen komt in actie in de zevenkamp, Maudens in de vijfkamp.

Bij de meerkamp gebeurt de EK-selectie niet op basis van een strikte limiet. Het is de top zes op de Europese ranking van het afgelopen zomerseizoen in combinatie met de top zes van het huidige indoorseizoen die aan het EK mag deelnemen. Op het BK begin februari in Gent totaliseerde Van der Plaetsen 6.132 punten op de zevenkamp, Maudens 4.569 punten op de vijfkamp. Daarmee staan ze respectievelijk eerste en derde op de Europese ranking van 2019.

De kwalificatieperiode voor het EK in Glasgow liep voor de meerkamp tot afgelopen weekend, voor de andere proeven sluit ze woensdagavond af. Voorlopig wisten negen Belgen zich te plaatsen, plus de 4x400 meterploeg bij zowel vrouwen als mannen. 

2 Hanne Maudens.
BELGA Hanne Maudens.

Botterman en Debjani derde en vierde op 800 en 1.500 meter in Düsseldorf

Aaron Botterman en Ismael Debjani zijn als derde en vierde gefinisht op respectievelijk de 800 en de 1.500 meter bij de World Indoor Tour in het Duitse Düsseldorf. De 18-jarige Noorse sensatie Jakob Ingebrigtsen klopte op de 1.500 meter kersvers wereldrecordhouder Samuel Tefera.

Op de 800 meter kwam Aaron Botterman al voor de derde keer in evenveel weken tijd dicht in de buurt van de limiet voor het EK in Glasgow, van 1 tot 3 maart. Hij werd derde in een persoonlijk record van 1:47.94, voor Glasgow is 1:47.64 vereist. De winst was voor de Spanjaard Alvarro de Arriba in 1:46.63.

Op de 1.500 meter was de Ethiopiër Samuel Tefera favoriet, die afgelopen weekend op dezelfde afstand nog het wereldrecord scherper stelde. Hij werd echter verrast door de 18-jarige Ingebrigtsen, die het haalde in 3:36.02, een wereldrecord U20 en een Noors record bij de grote jongens. Ismael Debjani, die al geplaatst is voor Glasgow, werd vierde in 3:39.97. Dat is zes honderdsten trager dan zijn tien dagen oude persoonlijk record. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer