12
PHOTO_NEWS

Red Lions ontsnappen aan verlies tegen India in allerlaatste seconde

De Belgische hockeymannen hebben hun openingswedstrijd op het WK in het Nederlandse Den Haag gewonnen. De Red Lions gingen de rust in met een oververdiende 1-0 bonus tegen India, nummer acht op de wereldranglijst. De Belgen, nummer vijf op de ranking, gingen ook in de tweede helft door op hun elan, maar werden koud gepakt. Uit het niets maakte India er 1-2 van. De Lions kwamen langszij via een strafcorner en pakten in de allerlaatste seconde nog de winst mee.

België en India begonnen afwachtend aan de wedstrijd. Het eerste kwartier gebeurde er niets. Beide teams namen rustig de tijd voor een studieronde. Daarna namen de Red Lions het commando over. Thomas Briels en Florent van Aubel testten als eerste de reflexen van doelman Sreejesh. Maar die laatste trok telkens aan het langste eind en pakte uit met prima parades. De Lions hielpen zelf een handje mee en lieten drie strafcorners onbenut. De roodhemden bleven domineren en kregen kans na kans. India kwam nauwelijks in het stuk voor en beperkte zich tot verdedigen met een sterke Sreejesh als sluitstuk. De Indiase goalie leek zich meer en meer te ontpoppen als man van de match. De Lions leken met een scoreloze 0-0 de kleedkamer in te gaan, maar dat was buiten Florent van Aubel gerekend die een hard schot van Arthur Van Doren (heel licht) in doel devieerde. En zo gingen de Belgen alsnog met een oververdiende voorsprong de rust in. Al had de score in deze eerste helf veel hoger kunnen en mischien zelfs moeten oplopen.

12 Simon Gougnard (R) dribbelt Sardar Singh (L)
ANP Simon Gougnard (R) dribbelt Sardar Singh (L)
12 Tom Boon
PHOTO_NEWS Tom Boon
12 Geharrewar voor het doel van Sreejesh
BELGA Geharrewar voor het doel van Sreejesh
12 Florent van Aubel viert zijn openingsdoelpunt
BELGA Florent van Aubel viert zijn openingsdoelpunt

De kleedkamer leek India niet wakker te schudden. Weer waren het de Red Lions die het laken naar zich toe trokken. Maar de vele gemiste kansen in de eerste helft braken de Belgen zuur op, want de Indiërs werkten af aan 100%. Uit het niets kwamen ze langszij (45'). Mandeep had de bal maar binnen te tikken na perfect voorbereiend werk van Dharamvir. De Red Lions leken even van slag en vijf minuten later stond het zowaar 1-2. Raghunath haalde loeihard uit en Akashdeep Sign devieerde de bal enig mooi in doel. Fantastisch doelpunt en een serieuze opdoffer voor de Belgen. De Red Lions lieten hun moed niet zakken. Oog in oog met Sreejesh wrong John-John Dohmen een reuzenkans de nek om, tot groot ongeloof van bondscoach Lammers die de bui al voelde hangen. De Red Lions voerden de druk op en dat loonde. De vijfde strafcorner bleek de goede. Tom Boon legde de bal verrassend en heel knap opzij voor Dockier die er 2-2 van maakte. Het venijn zat in de staart en het spel golfde daarna goed op en neer. Beide teams kregen enkele kansen, maar het waren telkens de doelmannen die het pleit in hun voordeel beslechtten. Ook de eerste Indiase strafcorner zorgde niet voor de beslissing en zo leek de match op een billijk gelijkspel af te stevenen. Tot de bal via wat geharrewar bij John-John Damen terechtkwam. Met nog tien seconden op de klok twijfelde hij niet. Zijn gekraakt schot hobbelde voorbij doelman Sreejesh.

12 Arthur van Doren (L) en Dharamvir Singh (R)
EPA Arthur van Doren (L) en Dharamvir Singh (R)
12 Tanguy Cosyns gaat voorbij zijn tegenstander
PHOTO_NEWS Tanguy Cosyns gaat voorbij zijn tegenstander
12 John-John Dohmen na zijn beslissend doelpunt in de allerlaatste seconde
BELGA John-John Dohmen na zijn beslissend doelpunt in de allerlaatste seconde
12 Felix Denayer (L) probeert de bal te ontfutselen van Sunil Sowmarpet Vitalacharya (R)
ANP Felix Denayer (L) probeert de bal te ontfutselen van Sunil Sowmarpet Vitalacharya (R)
12 De Red Dragons vieren hun triomf
BELGA De Red Dragons vieren hun triomf

Florent van Aubel

Florent van Aubel, die voor de openingstreffer tekende, vond dat België goed had gespeeld. "De mensen raken snel verwend. Dat we tegen India niet meer dan drie, vier kansrijke aanvallen toestaan, is toch wel heel goed te noemen. Op het einde hebben we een beetje geluk gehad. De eerste drie punten zijn nu binnen. Waarschijnlijk hebben we het in het tweede duel tegen Maleisië iets gemakkelijker. We weten nu alvast hoe mooi het is om in een goed gevuld voetbalstadion te hockeyen."

12 Florent van Aubel
PHOTO_NEWS Florent van Aubel

Lammers: "We hadden het eerder moeten afmaken."

Ook bondscoach Lammers besefte dat de overwinning een dubbeltje op zijn kant was. "We hebben in de eerste helft genoeg kansen gehad om uit te lopen en hadden de match veel eerder moeten afmaken. Dat gebeurt niet en dan zie je dat er vermoeidheid en angst in het team sluipt. Bij twee onoplettendheden van ons, scoren de Indiërs." Toch was Lammers achteraf tevreden. "Qua spel zit het goed. Vooral aan onze strafcorners hebben we nog wat werk. De Indiërs blokten onze schoten goed af en daar vonden we niet meteen een antwoord op." En de bondscoach waarschuwde meteen voor de komende matchen. "Het ligt dicht bij elkaar in de poule. Iedereen kan van iedereen winnen. India heeft de laatste jaren ook een enorme progressie doorgemaakt. Als ze op deze manier blijven werken, dan zullen de Indiërs snel tot de top zes van de wereld behoren."

12 Bondscoach Marc Lammers
PHOTO_NEWS Bondscoach Marc Lammers

Technische fiche

België - India 3-2 (rust: 1-0)

Scheidsrechters: John Wright (ZAf) en Nathan Stagno (Gib)

Doelpunten:

België: Van Aubel (34.), Gougnard (pc 56.), Dohmen (70.)

India: Mandeep Singh (45.), Akashdeep Singh (50.)

Groene kaart:

India: Kangujam (32.)

België: Vanash (GK), Van Doren, Stockbroekx, de Saedeleer, Van Strydonck, Gougnard, Denayer, Truyens, Cosyns, Van Aubel, Briels, invallers: Reckinger, Thiery, Dohmen, Dockier, Charlier, Boon. Coach: Marc Lammers

Lees meer