8
photo_news

Red Panthers rekenen af met Spanje en staan donderdag tegenover Duitsland in halve finales op het EK

De Belgische nationale vrouwenhockeyploeg (FIH-14) heeft zich op het EK in Nederland geplaatst voor de halve finales. De Red Panthers klopten vandaag in hun derde en laatste groepsmatch Spanje (FIH-10) met 2-1, en eindigen zeker in de top twee van hun poule. In de halve finales wacht Duitsland.

Vlak voor het einde van het eerste kwart kwam België 1-0 voor. Joanne Peeters (15.) knalde een strafcorner, die onderweg afweek, tegen de touwen. Spanje voerde de druk op, en kreeg op slag van rust loon naar werken. Salvatella (29.) werkte aan de tweede paal een voorzet binnen.

Spanje bleef ook na de pauze het meeste initiatief nemen. Toch kwamen de Panthers, opnieuw via Peeters (35.), op 2-1. Spanje drong nog aan, maar de Belgische defensie stond pal.

Eerder dit toernooi lieten de Belgen geen spaander heel van Tsjechië (FIH-24, 6-0) en verloren ze nipt van 's werelds nummer één Nederland (1-0).

De Belgische vrouwen sluiten de groepsfase dus af met zes punten. Dat zijn er momenteel evenveel als Nederland, dat later op de dag in zijn match van de derde speeldag Tsjechië ontmoet. Als de Nederlanders minstens een punt pakken, wat tegen het zwakkere Tsjechië logisch lijkt, zijn ze groepswinnaar. België treft in de halve finales dus hoogstwaarschijnlijk Duitsland (FIH-7), dat in groep B op de eerste plaats eindigde met het maximum van negen punten. Nederland kijkt volgens diezelfde logica Engeland (FIH-2) in de ogen.

8 De Red Panthers vieren nadat Joanne Peeters hen op voorsprong bracht
photo_news De Red Panthers vieren nadat Joanne Peeters hen op voorsprong bracht

Barbara Nelen geeft verdediging van Red Panthers een pluim

"Onze coach had ons op voorhand gezegd dat alleen het resultaat belangrijk was en het waarschijnlijk geen mooie wedstrijd zou zijn. Maar hij had zich niet aan zo'n slechte partij verwacht", gaf Barbara Nelen toe. "Onze verdediging heeft het verschil gemaakt. De doelvrouwen hebben ongelooflijk werk geleverd. In het begin van de match hadden we wat last van de zenuwen. Vooral onze jonge speelsters zijn nog maar aan hun tweede of derde grote internationale toernooi bezig. Na het openingsdoelpunt van Joanne Peeters kropen we automatisch een beetje terug. Na de gelijkmaker van de Spaanse vrouwen hebben we mentale weerbaarheid getoond. Vroeger zouden we de kopjes laten hangen, maar nu zijn we tot het uiterste gegaan."

De drievoudige Gouden Stick vindt dat de Red Panthers zonder druk de halve finales tegen Duitsland mogen aanvatten. "We hebben niets te verliezen en kunnen zonder stress en met een vrij gevoel op het veld staan. Het spel van Duitsland ligt ons wel."

In 2013 schakelde Duitsland de Belgische hockeyvrouwen op het EK in Boom in de halve finales uit na shoot-outs. Twee dagen later staken de Duitsers de Europese titel op zak. "We krijgen dus een ideale gelegenheid om wraak te nemen", aldus Nelen.

8
photo_news

"Duitsland is grote favoriet"

Voor een plaats in de finale nemen de Red Panthers het donderdag (17u00) op tegen de Duitse vrouwen. Engeland-Nederland is drie uur later de kraker in de andere halve finale.

Bondscoach Niels Thijssen maakt zich geen illusies. "Duitsland is de grote favoriet. Het is dan wel een jonge ploeg, maar de speelsters hebben veel meer ervaring dan de Red Panthers. De Duitse vrouwen spelen fysiek en intelligent. Ik geef hun 80 procent kans om door te stoten", zei Thijssen. De Nederlander blikte ook nog even terug op de moeizame 2-1 overwinning tegen Spanje. "Mijn speelsters hebben gevochten als leeuwinnen, maar we speelden een hele slechte wedstrijd. We zaten nooit echt in de partij. We gaven teveel penaltycorners en open kansen weg, dat zullen we grondig moeten analyseren. Maar het doel is wel bereikt, dankzij de strijdvaardigheid en efficiëntie van de speelsters."

In 2013 schakelde Duitsland de Belgische hockeyvrouwen op het EK in Boom in de halve finales uit na shoot-outs. Twee dagen later staken de Duitsers de Europese titel op zak. "We kunnen niet van revanchegevoelens spreken. Beide teams zijn heel veel veranderd", aldus Thijssen.

8
photo_news
8
photo_news
8
photo_news
8
photo_news
8
photo_news

Lees meer