RV

Emma Meesseman naar finale Final Four Euroleague

Ekaterinburg wint halve finale tegen titelverdediger Kursk (77-84)

Voor de tweede keer in drie jaar tijd staat basketbalspeelster Emma Meesseman in de finale van de Euroleague. In de halve finale van de Final Four won haar Russische team Ekaterinburg daarnet met 77-84 van titelverdediger Dinamo Kursk. Zondag nemen ze het in de finale op tegen thuisploeg Sopron.

Emma Meesseman deed het meer dan uitstekend in de halve finale. 19 punten, 8 rebounds en 3 assists: het zijn stats die gezien mogen worden. Alleen spelverdeelster Maya Moore was nog impressionanter bij Ekaterinburg, met 28 punten, 6 rebounds en 5 assists. Ook de 2m06 grote center Brittney Griner, die in het eerste kwart uitpakte met een 'dunk', speelde een belangrijke rol 19 punten en 7 rebounds.

Markant bij Ekaterinburg was vooral dat àlle punten van de basisspeelsters kwamen, niet één invalster kwam tot scoren. Dat was bij Kursk wel anders, zij kregen 30 punten van de bank, al kwamen die grotendeels op naam van Angel McCoughtry, de enige die bij de titelverdediger echt een vuist kon maken.

Tot aan de rust kon het alle kanten uit. Ekaterinburg nam met zes punten van Meesseman (4-10) de beste start maar Kursk herstelde het evenwicht (19-10). Door foutenlast van Moore, een afwezige Alba Torrens en Meesseman die vijf minuten mocht rusten, nam Kursk in het tweede kwart de overhand: 41-32. De terugkeer van Moore, met zeven punten op rij, maakte dat de twee Russische teams met sléchts een punt verschil de rust ingingen.

Ekaterinburg maakte het verschil in het derde kwart, na een 4-13-tussenspurt. Kursk knokte zich in het beslissende kwart nog wel in het spoor van Ekat (72-78) maar kreeg de kloof nooit gedicht. 

Zondag mag Emma Meesseman zo voor haar tweede Euroleague-titel de arena in tegen thuisploeg Sopron, dat in de andere halve finale met Yakin Dogu afrekende, de Turkse club van Ann Wauters. De 37-jarige Belgian Cat moest, aan de bank geketend door een knieblessure, lijdzaam toezien hoe haar ploegmaats er drie quarters lang werkelijk niets van bakten. Ontelbare balverliezen, slechte shotselectie, gemiste vrijworpen: niets lukte, met een kloof van negentien punten als resultaat. Maar in het slotkwart leek Sopron plots te choken en Yakin Dogu profiteerde ervan om zelfs nog de leiding (63-34) te grijpen. Maar een driepunter op de valreep van Milovanovic stelde de verdiende 68-65-zege veilig.

Dinamo Kursk (Rus) - Ekaterinburg (Rus) 77-84

Quarters: 21-23, 43-42, 59-69, 77-84

Sopron (Hon) - Yakin Dogu (Tur) 68-65

Quarters: 19-12, 40-30, 56-46, 68-65 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer