8
AFP

Emotioneel afscheid Bolt bij laatste race in Jamaica: "Nog nooit zo nerveus geweest"

Sprintkoning Usain Bolt heeft gisteravond in Kingston op emotionele wijze afscheid genomen van zijn fans uit eigen land. Voor 30.000 enthousiaste landgenoten liep de achtvoudige olympische kampioen uit Jamaica zijn laatste race in zijn geboorteland. Uiteraard won hij, al kon hij niet voor de 51ste keer in zijn fabelachtige loopbaan onder de 10 seconden eindigen (10,03).

Bolt kuste na zijn laatste sprint over 100 meter in Jamaica de blauwe baan en de witte finishlijn. Daarna liep hij een luidbejubelde ereronde. Van zijn vertrouwde coach Glen Mills, die de wereldkampioen bij de junioren van 2002 tot de snelste man ter wereld maakte, kreeg Bolt tijdens het zogenoemde 'Salut to a Legend' een speciale trofee overhandigd.

"Ik wist dat het een groot festijn zou worden, maar dit had ik toch niet verwacht", liet Bolt een tikje ontroerd weten. "De sfeer, al die mensen die mij steunden en toejuichten, het was zenuwslopend. Ik geloof niet dat ik eerder voor een race op de 100 meter zó nerveus ben geweest."

Mede door de spanning kon Bolt geen toptijd neerzetten. "Het was misschien wel één van mijn slechtste races van de laatste jaren. Ik wilde mijn supporters een show geven, maar de uitvoering leek nergens op. Mijn start was matig, zoals altijd, en op het laatste stuk liet ik het een beetje lopen. Maar het was mijn eerste race sinds januari. Ik ben blij dat ik blessurevrij ben gebleven."

De elfvoudig wereldkampioen loopt op 12 augustus op het WK in Londen zijn laatste officiële race.

8
AFP
8
AFP
8
Photo News
8
AFP
8
AFP
8
REUTERS
8
AFP

Lees meer