UNKNOWN

Ivo Van Aken stopt als topsportmanager

Ivo Van Aken stopt als Vlaams topsportmanager. Op 1 maart keert hij terug naar zijn roots, de tennisclub Forest Hills. Op 28 februari staat de laatste werkdag van Ivo Van Aken als topsportmanager gepland. Een dag later is het een jaar geleden dat de bijna 57-jarige Van Aken een lichte hartaanval kreeg. En dat heeft hem aan het denken gezet, zegt hij zelf. "De diagnose van de cardioloog was duidelijk. Ik deed te weinig sport. Na mijn revalidatie begon ik elke dag opnieuw te sporten. Eén uurtje per dag. Na vijf maanden was ik na een controle opnieuw topfit. Dat wil ik zo houden."

Nieuwe uitdaging
Ivo Van Aken begon als topsportmanager op 1 maart 2005, met Bert Anciaux als minister van Sport. Ook al staan er dit jaar verkiezingen op stapel, dan nog kon Van Aken zijn mandaat verlengen, zelfs al zou Anciaux geen Vlaams sportminister meer zijn. Maar de man kiest voor een nieuwe uitdaging. Bij de tennisclub Forest Hills in Wommelgem gaat hij de cel 'Screening en Begeleiding' oprichten, om nieuw tennistalent op te sporen. Daarnaast zal Van Aken ook een drietal weken per jaar voor de ITF (International Tennis Federation) workshops bijwonen en lezingen geven. Zo knoopt hij aan met zijn tennisverleden - hij was sinds 1985 actief voor de Vlaamse Tennis Vereniging, waar hij tot 2004 technisch directeur was. Binnen de VTV was hij de grondlegger van de structuren die het begin van het succes waren en mee de tennishype veroorzaakten. Van Aken won als Fed Cup-kapitein in 2001 met Kim Clijsters en Justine Henin de Fed Cup.

Kleine pasjes
In Het Laatste Nieuws geeft de topsportmanager nog toe dat het niet makkelijk was om in het sportbeleid structureel op korte tijd veel te veranderen: "Door de vele dossiers en regels was het keihard werken om met eerder kleine pasjes vooruit te gaan", zegt hij. Anciaux moet nu op zoek naar een nieuwe topsportmanager. (belga/kh)

Lees meer