Karel Vanhulsel tijdens zijn deelname in 2008.
BELGA Karel Vanhulsel tijdens zijn deelname in 2008.

Karel Vanhulsel is sterkste man van België

Karel Vanhulsel, een 29-jarige leraar lichamelijke opvoeding uit Zwalm, is de sterkste man van België. Vanhulsel won het Belgische Kampioenschap 'Strong Men' en volgt Jimmy 'The Belgium Beast' Laureys uit Sint-Niklaas op, die vorig jaar betrapt werd op het gebruik van verboden middelen.

De nieuwe kampioen is licentiaat lichamelijke opvoeding en geeft les aan het Koninklijk Atheneum Voskenslaan in Gent. Hij liet zaterdag tijdens het Belgische Kampioenschap tien andere krachtpatsers achter zich, waaronder Raf Bensch (Diest) en Ignace Maenhout (Bredene) die respectievelijk zilver en brons haalden. De top drie kan ons land op internationaal niveau vertegenwoordigen.

Tijdens het BK moesten de spierbundels zes kampen tot een goed einde brengen, waaronder een wiel van vierhonderd kilo over een afstand opheffen en kantelen (wheel flip), een tractor van 14 ton met een touw (en gordel) vooruit trekken (truck pull), betonnen ballen tussen 90 en 160 kilo in een soort basketring leggen (stones of strenght) en een afstand wandelen met op de heenweg 200 kilo in de hand en op de terugweg 260 kilo.

De nieuwe sterkste man van het land weegt 130 kilo en meet 1,98 meter. "Vijftig kilo geleden behoorde hij tot de top tien van het land in de 800 meter bij kadetten", zegt zijn moeder Catherine Rotsaert. "Dankzij atletiek heeft hij de uithouding meegekregen en dat onderscheidt hem van anderen die uit de fitnesszaal komen."

Dat haar zoon door de sport een pak zwaarder is geworden, vond ze niet leuk, maar dat hoort erbij. "Die mannen moeten heel veel gewicht hebben om veel te kunnen verzetten. Gelukkig worden ze gecontroleerd. Karel is heel zuiver en geeft ook bewegingsleer, hij weet dus waarmee hij bezig is. Vroeger werd gezegd dat krachtpatsers mensen waren met "lots of muscles and no brains", maar het zijn mensen die ernstig bezig zijn met hun sport."

Lees meer