AFP

Knielen bij het Amerikaanse volkslied? Daar staan voortaan boetes op voor NFL-spelers

American Football-spelers die weigeren te gaan staan bij het Amerikaanse volkslied, komen daar in de toekomst niet meer mee weg. Roger Goodell, topman van de National Football League (NFL), liet vandaag weten dat de clubs van die spelers voortaan een geldboete krijgen. Goodell vermeldde niet hoe hoog die boete is.

Vorig seizoen kwam het geregeld voor dat sporters uit de NFL, maar ook uit de Amerikaanse basketcompetitie NBA, knielden wanneer voor aanvang van een wedstrijd het Amerikaanse volkslied klonk. Daarmee protesteerden zij tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen. De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat respectloos. Trump noemde de spelers die knielden in een tweet zelfs 'hoerenzonen' en riep Amerikanen op om niet meer naar NFL-wedstrijden te gaan.

Footballers kunnen er vanaf komend seizoen wel voor kiezen om tijdens het spelen van het volkslied in de kleedkamer te blijven zitten en pas daarna naar buiten te gaan. Nu is het nog zo dat iedereen verplicht is op het veld te staan als het volkslied klinkt.

De spelersvakbond reageerde verbaasd op de beleidswijziging en zegt helemaal niet geraadpleegd te zijn. Een woordvoerder zegt de veranderingen te zullen doornemen en waarschuwde alvast dat de vakbond niet zomaar akkoord gaat.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tim S

    Dus je mag niet op een serene manier protesteren tegen het ingeburgerde rascisme in je land of kritiek hebben tegen de president die dit rascisme steunt? The land of the free begint toch wel echt hol te klinken. Als die gasten wat slim zijn gebruiken ze een andere houding en dan is het opgelast.

  • marie-claire de bosscher

    is een vlag en een song nu zo belangrijk ? echt belachelijk

Lees meer