BELGA

Lotte Goris verrast zichzelf met BR en kwalificatie halve finales

Lotte Goris zorgde vandaag op het EK in Londen voor een stunt door zich niet alleen te plaatsen voor de halve finales van de 200 meter vrije slag, maar ook door het Belgisch record, dat al op haar naam stond, te verbreken. "Ben ik echt geplaatst voor de halve finales?", kon de zestienjarige zwemster haar verrassing na afloop nauwelijks verbergen.

Goris zette in 2:00.32 de veertiende tijd neer in de kwalificatiereeksen, en verbrak zo het Belgische record (2:00.53). "Ik wilde onder de twee minuten blijven, omdat ik dacht dat ik zo'n tijd zou nodig hebben om me te plaatsen", gaf Goris toe. "Mijn start verliep niet vlekkeloos, maar gelukkig kon ik erna versnellen. Zoals altijd was ik voor de wedstrijd wat nerveus, maar ik probeer er wel altijd van te genieten." De halve finale staat vrijdagavond om 19u15 (Belgische tijd) op het programma.

De drie andere Belgische zwemsters in de reeksen, Juliette Casini (2:01.82), Valentine Dumont (2:03.27) en Camille Bouden (2:06.17), konden zich niet plaatsen voor de halve finale.

Casini zwom de eerste honderdvijftig meter op kop, maar gaf het toch nog uit handen. "Ik heb de laatste vijftig meter niet goed gepresteerd", aldus Casini. "Maar op het eerste deel van de wedstrijd kan ik wel tevreden terugblikken. Ik zwom sneller dan donderdag (2:02.73), een teken dat ik toch vooruitgang boek."

Casini blikte ook kort terug op donderdag, toen de Belgische vrouwenaflossingsploeg zevende werd in de finale van de 4x200 meter vrije slag en een grote stap zette naar de Olympische Spelen. "Het was een geweldige ervaring, iedereen uit het Belgische kamp steunde ons. Maar het vervelende is dat we nu tot 31 mei moeten wachten om zeker te zijn of we voor Rio geplaatst zijn."

"Ik voelde me minder goed dan gisteren", gaf een teleurgestelde Valentine Dumont toe na haar uitschakeling. "Ik was niet volledig hersteld van de inspanningen van de afgelopen dagen. En ik baal dat ik mijn persoonlijk record (2:01.61) niet scherper heb kunnen stellen."

Hetzelfde gevoel bij Camille Bouden: "Ik voelde me niet super en zwom gisteren beter. Ik had het tijdens de eerste vijftig meter lastig. Het was mijn eerste individuele wedstrijd en ik wist niet goed wat ervan te verwachten."

Lees meer