2 Casse moest zich gewonnen geven tegen Ivaylo Ivanov, de Bulgaarse nummer 2 van de wereld
BELGA Casse moest zich gewonnen geven tegen Ivaylo Ivanov, de Bulgaarse nummer 2 van de wereld

Matthias Casse plooit pas na acht minuten tegen nummer twee van de wereld op EK judo

Junior Matthias Casse (20) heeft vandaag op het EK judo in Warschau pas na 8 minuten 15 de zege aan de Bulgaarse nummer twee van de wereld bij de -81 kg Ivaylo Ivanov moeten laten. Dat betekende voor hem meteen de definitieve uitschakeling, net zoals voor Sami Chouchi in dezelfde gewichtsklasse.

Casse (World Ranking 110) was vrijgeloot voor de eerste ronde en kreeg als eerste tegenstrever de Moldaviër Dorin Gotonoaga, de eind februari goed was voor brons op de Grand Prix van Düsseldorf. Halverwege de kamp kon Casse de beslissende waza-ari scoren. "Leuk om tegen hem te winnen maar ik besefte maar al te goed dat het pas menens zou zijn in mijn volgende kamp tegen Ivanov", bleef hij met twee voeten op de grond.

Het duel tegen Ivanov, die in Düsseldorf eveneens het podium mocht voor brons, zou inderdaad bijzonder zwaar worden. Na de reglementaire vier minuten hadden beide judoka's nog eens 4:15 nodig om het verschil te maken onder de vorm van een waza-ari in het voordeel van de Bulgaar. "Ik had hem vorig jaar op de European Open van Madrid al eens verslagen maar uiteraard waren de omstandigheden toen anders dan vandaag", reageerde Casse na afloop met spijt in het hart. "Toen was hij in volle voorbereiding voor de Olympische Spelen, vandaag wil hij op zijn minst het brons van vorig jaar op het EK evenaren. En dat liet zich wel gevoelen, hij was iets hardnekkiger in de duels. Als je denkt te kunnen winnen, dan komt het verlies des te hard aan".

Toch was dit EK geen hoofddoel voor Casse. "De focus dit seizoen ligt volledig op het EK en WK voor junioren. Daarnaast wil ik bij de senioren zoveel mogelijk punten sprokkelen voor de World Ranking, zodat ik volgend jaar bij de lottrekkingen een betere uitgangspositie kan veroveren".

Sami Chouchi (WR 158) verloor zijn tweede kamp van de dag met waza-ari tegen de Rus Alan Khubetsov (WR 8). Chouchi voelde zich wel bestolen toen hij een worp lukte maar hij geen waza-ari kreeg van de jury.

High Performance Manager Judo Danny Belmans loofde de prestaties van zijn junioren Jorre Verstraeten (19) en Matthias Casse (20) op het EK voor senioren in Warschau.Verstraeten (-60 kg) gaf op de openingsdag een zekere zege in de laatste minuut van zijn tweede kamp weg aan de Spanjaard Francisco Garrigos, die op het einde van de dag het podium op mocht voor brons. Casse (-81 kg) moest in dezelfde fase van het toernooi, een dag later, in een titanenmatch van meer dan 8 minuten, de overwinning aan de Bulgaarse nummer twee van de wereld Ivaylo Ivanov laten. Ivanov verspeelde daarbij zoveel krachten dat hij zijn volgende duel verloor tegen de Duitser Dominic Ressel.

"Mijn junioren hebben hier wel degelijk bewezen dat ze klaar zijn om bij de top van de wereld te kunnen meedraaien", vertaalde Danny Belmans zijn tevredenheid. "Met dat doel waren ze naar dit EK gekomen. Uiteraard hoop je altijd op een beter eindresultaat maar mits een tikkeltje meeval zat dat er dubbel en dik in. Vooral de match van Matthias was er een waarin de kansen voortdurend keerden omdat de kwaliteiten van beiden zo dicht bij elkaar lagen". 

2 Sami Chouchi moest zijn meerdere erkennen in de Rus Alan Khubetsov
BELGA Sami Chouchi moest zijn meerdere erkennen in de Rus Alan Khubetsov

Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels