3 Lara van Ruijven na het winnen van de finale op de 500 meter tijdens de ISU World Cup Finale Shorttrack.
ANP Lara van Ruijven na het winnen van de finale op de 500 meter tijdens de ISU World Cup Finale Shorttrack.

Medische toestand van Nederlandse shorttrackster Lara van Ruijven (27) is verslechterd: “Ze vecht voor haar leven”

De medische toestand van de Nederlandse shorttrackster Lara van Ruijven (27) is verslechterd en ze vecht volgens bondscoach Jeroen Otter voor haar leven. Ze verkeert nog steeds in kritieke toestand en vertoont geen tekenen van herstel, meldt de Nederlandse schaatsbond KNSB in een verklaring.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Van Ruijven bleek eerder deze week te kampen met een stoornis aan het immuunsysteem, met ernstige complicaties en inwendige bloedingen tot gevolg. Ze was met de nationale selectie op hoogtestage in Font Romeu in de Franse Pyreneeën. Vanwege gezondheidsklachten werd ze eind vorige week al in het ziekenhuis van Perpignan opgenomen. Afgelopen weekend verslechterde haar situatie: ze kwam op de intensive care terecht, haar situatie werd toen ‘stabiel, maar kritiek’ genoemd.

Nu meldt de KNSB dat die toestand nog steeds kritiek is, maar dat ze geen tekenen van herstel vertoont. De Nederlandse is al twee keer geopereerd, maar dat heeft nog niet tot verbetering geleid. “Ze verblijft nog altijd op de intensive care, waar ze in een kunstmatig coma wordt gehouden. Het is de verwachting dat deze situatie voorlopig niet zal verbeteren”, meldt de schaatsbond.

Shorttrack-bondscoach Jeroen Otter: “Lara vecht momenteel voor haar leven. Met ongelooflijk veel doorzettingsvermogen heeft ze op het ijs de wereldtitel behaald, maar deze strijd is vele malen zwaarder. We leven allen enorm met haar mee en hopen met heel ons hart dat ze hier goed uitkomt.”

De ziekenhuisopname van Van Ruijven heeft volgens de KNSB diepe indruk gemaakt op het hele team. De ploeg heeft besloten voorlopig in Font Romeu te blijven, enigszins in de buurt van hun zieke teamgenoot. Van Ruijven wordt in het ziekenhuis omringd door familieleden en haar vriend.

Intussen komen vanuit alle hoeken steunbetuigingen voor de shorttrackster binnen. De warme reacties zijn in deze zware tijd een enorme steun voor haar naasten, aldus de KNSB. "Daar zijn we iedereen heel erg dankbaar voor", laat haar vader weten.

3 Lara van Ruijven.
ANP Lara van Ruijven.

Weinig bespaard

Van Ruijven werd vorig jaar in Sofia wereldkampioene op de 500 meter. Op de Olympische Spelen in Pyeongchang in 2018 maakte ze onderdeel uit van het team dat op miraculeuze wijze brons won, zonder aan de finale mee te doen. Daarin werden twee landen gediskwalificeerd, waardoor de winst van Nederland in de troostfinale ineens goed bleek voor een medaille. Recentelijk onderging Van Ruijven een schouderoperatie. Na een voorspoedige revalidatie zou ze in Frankrijk voor het eerst weer op het ijs staan.

Er blijft de hechte shorttrackploeg, die al jaren uit dezelfde kernleden bestaat, weinig bespaard de laatste tijd. Begin vorig jaar belandde Sjinkie Knegt met ernstige brandwonden in het ziekenhuis, na een ongeluk met zijn houtkachel. Na een huidtransplantatie en een lange revalidatie stond het Friese boegbeeld van de sport na ruim een jaar voor het eerst weer op het ijs. Suzanne Schulting droeg haar Europese titel, kort na het voorval, op aan haar teamgenoot. Niet veel later werd ze in Sofia wereldkampioen allround.

3 Lara van Ruijven (l)
EPA Lara van Ruijven (l)

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerwin van den Akker

    Heel veel strekte lara leef met je mee

  • Dick van Aggelen

    Sterkte.

Lees meer