2
kos

MMA'ers volgen Spartaans regime om 7 kilogram te verliezen in 24 uur (en dat kán fout aflopen)

MMA'ers zien heus niet enkel af in de achthoekige kooi waarin ze vechten. Ook in aanloop naar de kampen moeten de vechters heel vaak tot het uiterste gaan, bijvoorbeeld om onder een bepaald gewicht te gaan. Dat blijkt uit een reportage van de BBC. De dagen voor een weging volgen de MMA'ers een Spartaans regime, waarbij ze amper mogen eten en drinken én heel wat tijd doorbrengen in de sauna.

Behalve met hun tegenstanders, vechten MMA'ers ook een strijd op leven of dood uit met hun weegschaal. De BBC zocht uit hoe ver de vechters willen en kunnen gaan om onder een bepaald gewicht te zakken en dat bleek heel ver te zijn. Ze volgen een heel strenge vasten, waarbij ze onder meer proberen om geen koolhydraten meer op te nemen. In het begin van 'kuur' moeten de MMA'ers ook gedurende meerdere dagen negen tot twaalf liter water per dag drinken.

Een dag voor de weging komt het er dan vooral op aan om gewicht te verliezen. De vechters beginnen hun dag dan met ellenlange sessies in de sauna om zoveel mogelijk gewicht uit te zweten. Dean Garnett, één van de vechters die gevolgd werd door de BBC, wikkelt zich soms zelfs nog in deken om om nog wat meer en sneller te transpireren. Op die manier is het sommigen gelukt om maar liefst zeven kilogram te verliezen in 24 uur. Gekkenwerk.

2 Dean Garnett.
kos Dean Garnett.

Uitdroging is een centraal gegeven tijdens het regime. Het komt er voor de vechters op aan om zo weinig mogelijk vocht -in hun ogen gewicht- op te nemen in aanloop naar de weging. De MMA'ers drinken amper en om toch speeksel te kunnen aanmaken, kauwen ze op ijsblokjes. Het water dat overblijft in hun mond, spuwen echter wel opnieuw uit.

Sterfgevallen
Het is duidelijk dat een dergelijke manier van leven gevaren inhoudt. Dat bleek heel duidelijk in 2013, toen de Braziliaan Leandro Souza een dag voor zijn weging stierf nadat hij een hartaanval had gekregen in de sauna. Souza probeerde 15 kilogram te verliezen op zeven dagen tijd en dat werd hem fataal.

En Souza is zeker geen alleenstaand geval. Ruim twee jaar geleden overleed ook de 21-jarige Chinees Yang Jian Bing aan de gevolgen van een hartaanval nadat hij heel wat gewicht was verloren en deze maand nog moest de Rus Khabib Nurmagomedov opgenomen worden op intensieve zorgen na een te intense 'kuur'.

Volgens specialisten is de methode erg schadelijk voor de lever en de nieren. Maar ondanks dat alles, én de stijgende populariteit van de MMA, is er op dit moment nog geen regelgeving die dergelijke Spartaanse regimes verbiedt.

1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Marc Geerts

    Zot zijn doet niet zeer hé. Eigen schuld dikke bult zou ik zeggen.