8
AFP

De ‘guilty pleasure’ van de stilaan beste NBA-schutter aller tijden: “Ik eet popcorn voor, tijdens en na de wedstrijd”

Stephen Curry over zijn vreemde eetgewoonte

Stephen Curry is met - enige zin voor overdrijving - verslaafd. Niet aan het gooien van driepunters, maar wel aan popcorn. Of hoe de beste scherpschutter uit de NBA-geschiedenis zijn eigen boekje opendeed bij ‘The New York Times’. “Ik weet dat ik er niet uitsluitend van kan leven, maar popcorn is écht mijn lievelingseten.”

Morgen deel drie van de ontmoeting tussen de Golden State Warriors en de Houston Rockets. Aan de ene kant met James Harden de MVP van vorig seizoen. Aan de andere kant de superploeg die het de voorbije vijf jaar vier keer tot de NBA-finale schopte. Veel kans dat er dit seizoen een vijfde finale in zes jaar komt, want de Warriors razen opnieuw door de play-offs. Het Houston van James Harden kijkt in de Western Conference na twee wedstrijden tegen een 2-0-achterstand aan. En zeggen dat de Rockets wellicht de grootste titelconcurrent vormden voor de sterrenploeg van coach Steve Kerr. 

Het is natuurlijk wel wat met mannen als Klay Thompson, Kevin Durant en Stephen Curry in één team. Die laatste nadert op zijn 31ste steeds dichter op de eeuwige ranglijst met gescoorde driepunters. Curry heeft er nu 2.483 achter zijn naam. Enkel Ray Allen (2.973) en Reggie Miller (2.560) doen beter, maar de algemene verwachting is dat Curry daar voor het einde van zijn carrière wel nog over gaat. En dat hij zich ook cijfermatig tot beste scherpschutter in de NBA-geschiedenis kroont. Kenners zijn het er over eens dat hij dat eigenlijk nu al is.  

8
USA TODAY Sports

Dat ondanks voor een topsporter vreemde eetgewoonte. Het is in de NBA een publiek bewaard geheim dat Curry verzot is op popcorn. De point-guard werd al zittend op de bank tijdens wedstrijden gespot met een zakje in de hand. Het kwam hem toen op een waarschuwing van de wedstrijdleiding te staan, maar het gaat veel verder dan dat. Curry deed het enkele weken geleden zelf uit de doeken bij ‘The New York Times’.

“Mijn routine voor de wedstrijdopwarming? Dat is van de bus komen, recht naar de kleedkamers gaan om daar dan mijn gerief neer te leggen en me dan zo snel mogelijk naar de popcorn te haasten”, zegt Curry die zichzelf een popcornverslaafde noemt. “Als het een beetje deftig is, dan eet ik er voor, tijdens en na de wedstrijd. Ik weet in bijna elk basketbalstadion uit de NBA waar ik de popcorn kan vinden. Het is een beetje gek.” 

8
USA TODAY Sports

Curry is de eerste om toe te geven dat zijn guilty pleasure indruist tegen de strenge dieetgewoonten die samengaan met het bedrijven van sport op topniveau. Tegelijk is het voor de Amerikaan de enige uitzondering op een sowieso al streng regime. De snack is niet al te zwaar op de maag en Curry zorgt ervoor dat hij goed gehydrateerd blijft om de afvalstoffen snel uit het lichaam te krijgen. Bij de Golden State Warriors vinden ze het allemaal goed, zolang de prestaties er niet onder lijden.

Dat Curry ver gaat voor zijn popcorn blijkt uit één van de anekdotes. De scherpschutter heeft zo zijn eigen manieren om het goedje in de kleedkamer te brengen. Officieel komt popcorn niet binnen in de kleedkamers van de Golden State Warriors. Opgelegde regels van de staf, maar Curry gooit het telkens op een akkoordje met één van de bewakingsagenten in de Oracle Arena om op zijn minst één zakje binnen te smokkelen. “En in het stadion van de tegenstand krijg ik het sowieso wel voor elkaar. Daar doen ze net graag hun best om ons wat ‘op te vetten’ voor een wedstrijd”, lacht Curry. 

8
AFP

De point-guard houdt zelfs een lijstje bij waarop hij alle NBA-ploegen quoteert op de aangeboden popcorn. Curry geeft daarbij punten op basis van vijf categorieën: versheid, zoutgehalte, botergehalte, knapperigheid en presentatie. Met stip op één de popcorn bij de Dallas Mavericks met een score van 24 op 25. Verder is de popcorn bij de Brooklyn Nets en de Miami Heat ook wel te pruimen volgens Curry. Slechtste leerlingen van de klas: de LA Lakers en Clippers met 10 op 25. Te weinig zout volgens Curry. 

Zoveel popcorn Curry rond een basketbalwedstrijd eet, zo spaarzaam is hij er in zijn thuisomgeving mee. “Bioscoop-popcorn, dat is mijn favoriet, maar ik ga slechts vier keer per jaar naar de cinema”, vertelt de basketbalvedette. “Voor mij is het gewoon een deel van mijn wedstrijdbeleving. Het maakt me slechtgezind als er geen goeie popcorn is. Ik kan er niet van leven, maar het is mijn lievelingseten.” 

Bij de Warriors zijn ze het intussen meer dan gewoon om Curry met een zakje popcorn in de hand te zien. Klay Thompson houdt het op “Stephen is een popcorn-nerd”. Terwijl coach Steve Kerr de vreemde eetgewoonte van zijn topspeler oogluikend toestaat. “Wat hij ook doet, ik raad hem aan om het te blijven doen”, zegt die laatste. Het is de Warriors-coach de voorbije jaren in elk geval nog niet zuur komen te staan. Met drie NBA-titels in vijf jaar tijd kan Curry gerust nog een extra zakje achterover slaan. 

8
AFP
8
AFP
8
AFP
8
AP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer