2 Delonte West, vroeger en nu.
RV/Reuters Delonte West, vroeger en nu.

Hij speelde aan zijde van LeBron, verdiende 20 miljoen dollar, maar zit nu aan de grond: de ‘weg naar de hel’ van ex-NBA-speler Delonte West

‘t Gaat niet goed met de Amerikaanse ex-NBA-speler Delonte West. Dat tonen beelden die de ronde doen op de sociaalnetwerksites. De 36-jarige West zit helemaal aan de grond. Deze week kreeg hij op klaarlichte dag zelfs klappen op straat. Toen de politie hem aantrof, was West compleet van de wereld.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hoe hoger je klimt, hoe dieper je kan vallen. Delonte West klóm hoog. Tussen 2004 en 2012 verdiende de Amerikaan flink zijn brood als basketbalspeler in de NBA - bijna 20 miljoen dollar als we de looninkomsten op zijn contracten bij elkaar optellen. Bij de Cleveland Cavaliers speelde hij het spelletje zelfs aan de zijde van ene LeBron James. West stond ook op de loonlijst van de Boston Celtics, de Seattle SuperSonics en de Dallas Mavericks. 

Maar in 2008 werd duidelijk dat hij aan een bipolaire stoornis lijdt, een psychische stoornis die wordt gekenmerkt door wisselende stemmingen en soms zelfs depressieve gedachten. De carrière van West werd erdoor beïnvloed en vooral ingekort. Zo werd hij in 2010, nog voor zijn vertrek bij Cleveland, gearresteerd voor illegaal wapenbezit. Het leverde hem een schorsing op.

China en Venezuela

Met de carrière van West ging het steeds meer bergaf. Bij de Dallas Mavericks, zijn laatste team in de NBA, werd hij onder meer geschorst nadat hij keet had geschopt na een nederlaag tijdens het preseason. Dat gebeurde wat later nog een keer en in oktober 2012 bedankten de Mavericks hem voor bewezen diensten. Dat was meteen ook het einde van zijn NBA-avontuur. 

West speelde daarna nog bij de Texas Legends in de NBA D-League en hij ging ook nog in China spelen. Na vier matchen mocht hij echter alweer beschikken bij de Shanghai Sharks en voor het Venezolaanse Guaros de Lara speelde hij zelfs geen enkele wedstrijd nadat hij er getekend had. West kon nog even bij de Texas Legends terecht, maar daar liep hij in 2015 een blessure op. Die kwetsuur betekende uiteindelijk het einde van zijn basketcarrière.

2 West probeert Al Jefferson het leven zuur te maken.
REUTERS West probeert Al Jefferson het leven zuur te maken.

Zonder het basketbal als een constante in zijn leven zette West zijn ‘weg richting de hel’ - zoals de Amerikaanse media het omschrijven - pas echt in. De trein ontspoorde compleet en in 2016 werd de gevallen ster die dus ooit 20 miljoen dollar had verdiend op blote voeten en met enkel een ziekenhuiskleed aan gespot op straat. Later op dat jaar deed ook een foto de ronde die leek te bewijzen dat West dakloos was. Daarna bleef het een tijdlang stil rond de Amerikaan.

Tot nu, dus. Op een filmpje dat flink gedeeld wordt op Twitter, is te zien hoe hij enkele rake klappen en schoppen moet incasseren op straat. Op andere beelden heeft West - in bloot bovenlijf - handboeien aan. Hij lijkt versuft en heeft geen te fraaie woorden in petto voor de agenten rond hem. De beelden werden ook gemaakt door een agent en die werd volgens Amerikaanse media inmiddels geschorst is.

Steunbetuigingen

Ondertussen regent het wel reacties van steun vanuit de NBA-wereld. Jameer Nelson, een ex-ploegmaat van West, geloofde zijn ogen niet bij het zien van de beelden en hij roept op om West te helpen. Nelson moedigt zijn ex-ploegmaat ook aan om zich te laten behandelen. Ook de NBA gaf al aan te willen helpen, net als heel wat andere prominenten uit het wereldje. Ook LeBron James zou West een helpende hand willen bieden, al bevestigde ‘King James’ dat nog niet. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mo Biraja

    Ik begrijp ni hoe je 20 miljoen kan opdoen ? Daar heb ik 400 levens voor nodig om dat te kunnen sparen maar ja te veel drugs en escort vrouwen zeker ?

  • Rudi Pieters

    Wat voor laag gevallen persoon is dat een weergaloos iemand zo schoppen op zijn hoofd bah om te walgen

Lees meer