2 Michael Jordan.
GETTY Michael Jordan.

Michael Jordan: "Vroeger was ik een racist"

Basketballegende Michael Jordan komt met een opvallende bekentenis. "Vroeger was ik een racist", stelt hij. Zo had hij een hekel aan alle blanken, blijkt uit een nieuw boek over zijn leven, 'Michael Jordan: The Life'.

Jordan groeide op in het Amerikaanse North Carolina, waar halverwege de jaren 70 de Ku Klux Klan erg machtig was. Scholen werden deels gefinancierd door de groepering. Zo werden schooluniformen en bijbels door hen betaald. De inmiddels 50-jarige basketballer zat in die tijd in het honkbalteam, waar hij samen met een andere jongen die enige donkere was. Volgens Jordan werd hem regelmatig verteld dat hij minder waard was dan de rest van het team.

Tegen alle blanken
Zo werd hij eens door een schoolgenoot uitgemaakt voor 'neger'. Het werd de jonge Jordan te veel en hij gooide limonade in het gezicht van het meisje. "Toen besefte ik dat ik mezelf betrapte op racistische gedachten. Ik was tegen alle blanken", stelt 'Air Jordan'. Hij werd geschorst vanwege het incident, maar het was zijn moeder die hem in liet zien dat hij geen stap verder zou komen met deze instelling. Haat zou hem niet helpen om succesvol te worden, leerde zij hem.

2 Michael Jordan.
EPA Michael Jordan.

De bekentenis van Jordan komt op een interessant moment. Vorige week kwam Donald Sterling, eigenaar van basketbalteam de Los Angeles Clippers, in het nieuws vanwege racistische uitlatingen. Jordan, zelf eigenaar van het team de Charlotte Bobcats, spaart Sterling niet met zijn mening over het incident. "Als eigenaar van een club walg ik er van dat een collega er zulke ideeën op na houdt, als oud-basketballer maakt het me woest. Er is geen ruimte in de NBA voor haat en racisme. Zeker in de basketbalwereld, waar het overgrote deel van de spelers Afro-Amerikaans is, kunnen we dit niet tolereren."

Lees meer