4 Bart Swings.
AP Bart Swings.

Nederlandse Ireen Wüst pakt wereldtitel op 1.500 meter, Swings grijpt naast medaille na valpartij

De Amerikaan Joey Mantia heeft op de wereldkampioenschappen schaatsen in Inzell zijn werelditel op de massastart verlengd. Irene Schouten uit Nederland won bij de vrouwen.

In de sprint bleef Mantia de Zuid-Koreanen Cheonho Um en Jaewon Chung voor. Bart Swings kwam in de voorlaatste bocht ten val.

De Canadese Ivanie Blondin eindigde bij de vrouwen als tweede. De Russin Elisaveta Kazelina werd derde.

Net als bij alle voorgaande edities heeft Swings de wereldkampioenschappen afstanden zonder medailles verlaten. Swings had al zijn hoop gevestigd op de massastart, het onderdeel waarop hij een jaar geleden olympisch zilver won, maar kwam ten val. Op weg naar de finish, minder dan 300 meter te gaan, reed Swings op kop. Een moment later knalde de student uit Leuven tegen de kussens van de baanbeveiliging.

“Ik kwam met de linkerschoen tegen het ijs. Ik had de benen en de snelheid voor een medaille”, reageerde de Belg, die zijn teleurstelling niet kon verstoppen omdat hij het podium niet haalde. “En dat door een val. Maar liever door een val dan door slecht rijden. Toen ik was gestart voelde ik mij super. Ik kon makkelijk reageren, ik heb efficiënt geschaatst. Ik trok vol door in de voorlaatste bocht. Was ik overeind gebleven, dan denk ik niet dat iemand mij nog gepasseerd zou hebben.”

4 Joey Mantia.
AFP Joey Mantia.

Nederlandse Ireen Wüst pakt wereldtitel op 1.500 meter

De Nederlandse Ireen Wüst heeft de titel op de 1.500 meter veroverd. Wüst zegevierde in 1:5281, een nieuw baanrecord. Het oude stond met 1:54.03 ook op naam van Wüst. De tweede plaats was voor de Japanse Miho Takagi in 1:53.32. Derde werd in 1:53.36 de Amerikaanse Brittany Bowe.

4
ANP
4
ANP

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Pedro Gonzalez

    Wel Guy het feit dat hij na acht jaar nog geen enkele kans heeft gekregen bij de Nederlandse coaches in het vak zegt toch heel wat over zijn beperkte mogelijkheden. Skeeleren dat moet hij doen maar geen langebaanschaatsen, want voor dat laatste komt hij veel tekort en dat zal altijd zo blijven vooral nu gezien het aanstormend jonge talent uit Nederland, Noorwegen. Rusland en Zuid-Korea. Praatjes vooraf, dat wel.

  • Dick van Aggelen

    Ireen Wüst draagt haar wereldtitel op aan haar onlangs overleden schaatsvriendin Paulien van Deutekom.

Lees meer