3
Reuters

Britse olympiërs gebruikt als proefkonijnen voor ‘wondermiddel’ van US Special Forces tijdens London 2012, sportinstantie ontkent

Uit onderzoek is acht jaar na datum gebleken dat Britse atleten op de Olympische Spelen te Londen in 2012 door UK Sport als proefkonijnen werden ingezet. Men testte toen een experimenteel energiedrankje dat oorspronkelijk was ontworpen voor de US Special Forces. Het zorgde volgens Daily Mail voor heel wat neveneffecten bij enkele sporters. UK Sport zelf ontkent in alle talen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een geheim project van UK Sport tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012 is aan het licht gekomen. 91 Britse atleten uit acht verschillende disciplines kregen een prestatiebevorderend middel in de vorm van een energiedrankje - DeltaG genaamd - geserveerd. Het project zou naar verluidt honderdduizenden ponden hebben gekost, uit de portemonnee van de Britten. UK Sport is het overheidsorgaan dat zich bezighoudt met de Olympische en Paralympische spelen.

UK Sport kon niet garanderen dat het product, dat in principe enkel voor onderzoek gebruikt mocht worden, in lijn zou zijn met de antidopingregulering. Daarnaast was er ook de mogelijkheid dat neveneffecten zouden kunnen optreden. De organisatie verzekerde echter dat het zelf aansprakelijk zou zijn als het zou misgaan, met een geheimhoudingsverklaring. Atleten mochten alleen over het project communiceren met de onderzoekers of collega-atleten die het product ook consumeerden, en bevestigden dat UK Sport niet aansprakelijk kon worden gesteld bij een gefaalde dopingtest. Ze stelden de atleten echter gerust door te vermelden dat de ketonen slechts tijdelijk actief zijn en dus moeilijk op te sporen in latere onderzoeken.

DeltaG was niet vrij van neveneffecten. Maar liefst 40 procent van de gebruikers had last van onder meer braken en maag- en darmklachten. 28 sporters stopten dan ook uit gezondheidsoverwegingen met de inname van het product, nog 24 anderen gingen er niet mee verder omdat het geen effect had op hun prestaties. Het is niet geweten of het experiment effectief de prestaties van bepaalde atleten heeft bevorderd, de namen van de sporters zijn niet gekend.

3 De Brit Chris Hoy won in 2012 goud op de piste.
AP De Brit Chris Hoy won in 2012 goud op de piste.

Special Forces

Het drankje, een synthetische versie van de natuurlijke lichaamsstof ketonen, werd ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Oxford, gefinancierd door het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Zij zouden het product graag inzetten bij hun Special Forces, zodat ze langer op vijandelijk gebied konden verblijven met minder rantsoenen. Bij inname van het product creëert het lichaam namelijk energie zonder dat daarvoor voeding moet worden geconsumeerd. Ketonen worden nu steeds vaker gebruikt in de sportwereld, maar er is nog weinig geweten over de impact ervan op de gezondheid.

Het goedje werd in 2007 al getest op dieren in de Verenigde Staten, waarna UK Sport contact opnam met het Amerikaanse leger. UK Sport betaalde testen op roeiers en wielrenners, later kwamen ook andere sporten als hockey, zeilen en zwemmen aan bod. Sinds 2018 wordt het product ook daadwerkelijk verkocht als prestatiebevorderend supplement voor atleten. 

Team Great Britain pakte in totaal 65 medailles op de Spelen in Londen. 29 gouden, 17 zilveren en 19 bronzen. Vier jaar eerder pakten de Britten ‘maar’ 51 medailles, de editie daarvoor waren dat er zelfs 30.

3
Photo News

UK Sport ontkent

UK Sport beweert geen atleten in gevaar gebracht te hebben door hen het experimenteel middel toe te dienen. De hoogste sportinstantie in het Verenigd Koninkrijk  stelt dat het het Wereldantidopingagentschap (WADA) en het Britse antidopingbureau heeft gecontacteerd om er zeker van te zijn dat het product conform de toen geldende regels kon ingenomen worden en dat de gezondheid van de atleten hierdoor niet in gevaar zou komen.

“UK Sport financiert geen onderzoeksprojecten gericht op het bereiken van een prestatievoordeel ten koste van de gezondheid van de atleten”, zo klinkt het in een persbericht. Het afwijzen van aansprakelijkheid en het oproepen tot discretie zijn volgens UK Sport gangbare praktijken bij het uittesten van producten.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean Petermans

    Een land dat op een ogenblik de Olympische spelen organiseert haalt altijd meer medailles dan dat ze voorheen of naderhand halen,,, dit is het gevolg van het feit dat er veel geld vrij komt om reeds 8 jaar op voorhand de sporters klaar te stomen voor de spelen in eigen land, heeft ook te maken men de wil om voor eigen volk extra te presteren.

  • Abdel Nasser

    Blijkbaar niet veel verschil met Rusland. Gaan ze die nu ook bannen?

Lees meer