8
PHOTO_NEWS

Hans van Alphen traint (eindelijk) weer blessurevrij

Hans van Alphen kijkt na een lange periode vol blessurezorgen weer hoopvol naar de toekomst. "Voor het eerst sinds Londen kan ik me zonder pijn voorbereiden." Het doel is een laatste keer te schitteren op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Sinds de meerkamper in 2012 knap vierde werd op de Spelen in Londen, kende hij vooral veel pech. Een enkelblessure hield hem liefst een jaar en acht maanden aan de kant. "In 2013 en 2014 ben ik op geen enkel moment topfit geweest. Dat was lastig. Mentaal zijn het zware jaren geweest. Dit is de eerste winter dat ik blessurevrij kan trainen", zegt hij vrijdag op de olympische stage in Lanzarote.

Nog geen kwalificatie
Van Alphen hinkt op zijn bijna 34e tegen het einde van zijn carrière aan. Volgende zomer wil hij in Rio nog een keer schitteren op het internationale toneel. De kwalificatie moet van Alphen wel nog afdwingen. Half september draaide de Décastar in Talence uit op een maat voor niets. Een diskwalificatie in het eerste nummer, de 100 meter (na een valse start), verpestte het plan om nog dit jaar de limiet van 8.100 punten te halen.

"Formaliteit om limiet te halen"
"Voor Peking en Londen was ik altijd een jaar op voorhand zeker van kwalificatie", legt van Alphen uit. "Dat is nu anders. Maar als ik een normale winter kan draaien, moet het in principe een formaliteit zijn om de limiet te halen." Na zijn vierde plek in Londen begrijpt van Alphen dat de verwachtingen voor Rio ook hooggespannen zullen zijn. Zelf mikt hij na al zijn blessureleed op een plaats in de top acht, al ligt de focus nu uiteraard allereerst op het afdwingen van een olympisch ticket.

"Wellicht mijn laatste seizoen"
Van Alphen herhaalde verder dat 2016 "voor 90 procent zeker" zijn laatste seizoen wordt. Wat hij daarna wil aanvangen, is nog een open vraag. Van Alphen heeft een diploma kinesitherapie en in zijn net gebouwde huis is een praktijkruimte voorzien. Al is het niet zeker dat hij die weg inslaat. "Ik heb in het verleden al eens twee jaar als kine gewerkt. Maar ik had snel door dat constant tussen vier muren zitten niet echt mijn ding is. De wereld van de sport is mijn passie."

8
PHOTO_NEWS
8
PHOTO_NEWS
8
BELGA
8
BELGA
8
BELGA
8
BELGA
8
BELGA

Lees meer