2 Het onderzoek naar Lysenko zou gehinderd zijn door de voorzitter van de Russische atletiekfederatie Dmitri Chliakhtine.
AFP Het onderzoek naar Lysenko zou gehinderd zijn door de voorzitter van de Russische atletiekfederatie Dmitri Chliakhtine.

IAAF schort proces tot herintegratie van Russische atletiekbond op

De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) heeft vrijdag het proces dat de herintegratie van de Russische atletiekbond, die geschorst is sinds 2015, zou behandelen, opgeschort.

De beslissing, acht maanden voor de Spelen van 2020, volgt een dag op de voorlopige schorsing van vijf functionarissen van de Russische atletiekfederatie (Rusaf). Onder hen ook de voorzitter Dmitri Chliakhtine. Hij zou een onderzoek naar de hoogspringer Danil Lysenko hebben gedwarsboomd. De verantwoordelijken van de Rusaf worden ervan beschuldigd valse verklaringen te hebben afgelegd en geknoeid te hebben met documenten om de vice-wereldkampioen van 2017 te beschermen.

Onderzoek WADA

Naast de schorsing voor de functionarissen van de Rusaf, is Rusland ook het onderwerp van een onderzoek van het Wereldantidopingagentschap (WADA), die een mogelijke vervalsing van resultaten uit het laboratorium van Moskou, die werden doorgegeven aan WADA en de Athletics Integrity Unit (AIU), bekijkt. Het uitvoerend comité van het WADA komt op 9 december samen om de procedure tegen het Russische antidopingagentschap (Rusada) te evalueren. Dan kan het WADA ook beslissen om eventueel sancties in te stellen. Mogelijk gevolg hiervan kan een uitsluiting voor de Olympische Spelen van Tokio betekenen.  

De raad van de World Athletics heeft eveneens besloten om het proces te bevriezen dat Russische atleten toestond om onder een neutrale vlag te mogen deelnemen aan internationale evenementen.

2 Sebastian Coe en Renaud Lavillenie.
EPA Sebastian Coe en Renaud Lavillenie.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Filip Vanlaeken

    Zo zie je maar. Sebastian Coe was heel coulant met Rusland, tegen de wijze raad van experts in. Hij mist dus leiderschap en is niet de geschikte persoon om atletiek proper te krijgen.

  • jan wuyts

    sebastian coe van topatleet tot top gangster !!!

Lees meer