5
AFP

IOC bevestigt uitstel: Olympische Spelen ten laatste in zomer van 2021

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft dinsdagmiddag bevestigd dat de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio uitgesteld zijn, zo maakte het IOC bekend in een persmededeling.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Gezien de huidige omstandigheden en op basis van informatie die we gekregen hebben van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, hebben de Japanse eerste minister Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach beslist dat de Spelen niet in 2020 kunnen plaatsvinden, met een maximaal uitstel tot de zomer van 2021. Op die manier willen we de veiligheid van de atleten en alle betrokkenen garanderen”, klinkt het in de mededeling. 

Fors verlies

Een precieze datum is er vooralsnog niet. “Een aantal mogelijkheden zullen besproken worden door onze coördinatiecommissie en het Japanse organisatiecomité”, zo zei IOC-voorzitter Bach, die nog niet aan de financiële gevolgen wou denken van de ingrijpende beslissing. “Het gaat hier om het beschermen van mensenlevens. Dat is op momenteel onze prioriteit, niet het financiële aspect”, aldus de Duitser. Het uitstel van de Spelen naar 2021 zal het IOC en gastland Japan naar verwachting miljarden kosten. Japanse experts berekenden al dat het uitstel het land 640 tot 670 miljard yen (5,3 tot 5,6 miljard euro) zou kosten. Officieel is er door het organisatiecomité 11,5 miljard euro in de Spelen gepompt, maar schattingen spreken van het dubbele van dat bedrag. Daarnaast zijn er ook nog overheidsinvesteringen in toerisme en infrastructuur.

5 Thomas Bach met Shinzo Abe op archiefbeeld.
AP Thomas Bach met Shinzo Abe op archiefbeeld.

In de 124-jarige historie van de Olympische Spelen gebeurde het nog nooit dat het sportevenement werd uitgesteld. Wel werden de Spelen al drie keer afgelast, in de tijden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De Spelen van Tokio helemaal cancelen, was voor zowel Japan als het IOC geen optie.

Bezweken onder de druk

Het IOC hield lang vol dat het evenement ondanks het coronavirus ‘gewoon’ komende zomer zou worden gehouden, van 24 juli tot en met 9 augustus. Het comité besloot zondag onder grote druk toch om uitstel te gaan onderzoeken. Het IOC zei vier weken de tijd te nemen om een beslissing te nemen, maar de door de sportwereld zo gewenste duidelijkheid kwam er twee dagen later al. De Spelen van Tokio, ook die voor de paralympische sporters, gaan naar 2021. 

De olympische vlam, die vorig jaar arriveerde in Japan, blijft ook in het gastland van de Spelen. “Want in deze moeilijke tijden zijn de Olympische Spelen van Tokio een baken van hoop voor de wereld en de vlam het licht aan het einde van de tunnel”, aldus het IOC.

5
EPA

Naam blijft behouden

Zelfs al worden de Spelen met een jaar uitgesteld, blijft ernaar verwezen worden met Tokio 2020. Dat bevestigde Yuriko Koike, de gouverneur van de Japanse hoofdstad. “We hebben het niet over afgelasten van de Olympische Spelen. De naam van de volgende Spelen zal Tokio 2020 zijn”, klonk het kort nadat de Japanse premier Shinzo Abe en voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) het eens waren geworden over een uitstel.

5
EPA

Ook Paralympische Spelen uitgesteld: “Enige logische optie”

Net als de Olympische Spelen worden ook de Paralympische Spelen, die van 25 augustus tot 6 september voorzien waren in Tokio, uitgesteld. “Dit was de enige logische optie”, reageert Andrew Parsons, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). “Onze eerste prioriteit moet altijd de gezondheid en het welzijn van de mensen zijn. Een sportevenement organiseren tijdens deze pandemie is eenvoudigweg niet mogelijk”, stelt Parsons. “Sport is op dit moment niet het belangrijkst, mensenlevens redden is dat wel. Het is daarom essentieel dat al het nodige wordt gedaan om de verspreiding van deze ziekte te beperken.”

“Door deze beslissing nu te nemen, kan iedereen betrokken bij de paralympische beweging volledig focussen op de eigen gezondheid in deze ongekende en moeilijke tijden”, besluit de IPC-voorzitter.

5
Photo News

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jozef van riel

    Helena. Dit is een foto uit het archief, waarschijnlijk zelfs van vorig jaar. Kijk toch eens beter voor je commentaar geeft!!

  • gerrit defreyne

    Dit is duidelijke taal. Wellicht moeten overheden en organisaties binnen de kortste keren beslissen om alle evenementen zowel in de sport als ook op het vlak van ontspanning, zoals festivals te verbieden tot en met de zomervakantie. Dan weet iedereen waar hij aan toe is.

Lees meer