3
AFP

Poetin verzet zich tegen schorsing Rusland: “Beslissing is politiek gemotiveerd”

De beslissing van het Wereldantidopingagentschap (WADA) om Rusland vier jaar uit te sluiten van Olympische Spelen is “politiek gemotiveerd”. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin verklaard. Volgens hem is de beslissing “in strijd met het olympisch handvest”.

“Het Russisch olympisch comité wordt niets verweten dus dan moet een land kunnen deelnemen onder nationale vlag”, stelde de president op een persconferentie in Parijs. “Elke bestraffing moet individueel zijn en niet collectief. Er zijn verschillende redenen om te geloven dat deze beslissing niet genomen is om de sport zuiver te houden, maar wel om politieke redenen”, aldus Poetin.

Beroep

WADA maakte maandag bekend dat Rusland vier jaar niet welkom is op belangrijke internationale sportevenementen, waaronder de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio, omdat recent duidelijk werd dat de Russen dopingdata hebben gemanipuleerd. Het lijkt echter slechts een kwestie van tijd te zijn vooraleer Rusland officieel beroep aantekent. “We hebben alle redenen om een klacht in te dienen bij het Internationaal Sporttribunaal TAS”, liet de Russische president duidelijk verstaan. “Maar eerst zullen we deze uitspraak van het WADA zorgvuldig bestuderen.”

3 Stanislav Podznyakov, voorzitter van het Russiche Olympisch Comité (ROC).
EPA Stanislav Podznyakov, voorzitter van het Russiche Olympisch Comité (ROC).

Klokkenluider Rodchenkov: “Eindelijk wordt er bestraft”

 Grigory Rodchenkov, de Russische klokkenluider die enkele jaren geleden al naar de Verenigde Staten moest vluchten nadat hij had aangetoond dat er in zijn land een door de staat gestuurd dopingprogramma bestaat, juicht in eerste instantie de beslissing van het Wereldantidopingagentschap WADA toe om Rusland voor vier jaar weg te houden van Olympische Spelen en WK’s. “Eindelijk worden fraude, leugens en vervalsingen van onmetelijke omvang voldoende bestraft”, liet hij weten in een reactie aan de Britse openbare omroep BBC.

“Maar er is nog meer te doen. Atleten uit sporten zoals bobslee, biatlon, skiën, gewichtheffen en atletiek zouden met terugwerkende kracht bestraft moeten worden. De stalen van de Olympische Spelen van Londen en Sotsji zouden opnieuw getest moeten worden met de kennis die we nu hebben. Voor de stalen van Londen 2012 hebben we maar een paar maanden tijd meer, want volgend jaar bereiken we al de deadline van acht jaar”, riep Rodchenkov op. “We moeten gerechtigheid brengen. In Rusland is er een volledige generatie van cleane atleten die nu hun dromen mogen opbergen door deze valsspelers.” 

3 Poetin bij de opening van de Olympische Winterspelen in Sotsji, in 2014.
AFP Poetin bij de opening van de Olympische Winterspelen in Sotsji, in 2014.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Thys

    als je als overheid doping organiseert wat zou je eigenlijk willen, dit zijn geen Amerikaanse presidentsverkiezingen !

  • DIRK VAN BRUSSEL

    Wat is voor Rusland eerlijk spelen ? Eerlijkheid is niet aan hen besteed en dat begint al helemaal bovenaan bij de president. Dat men Rusland argwaant is enkel en alleen maar aan Rusland te wijten.

Lees meer