3 Het doorgeven van de olympische vlam in 2016 en gisteren. Een groot contrast.
EPA Het doorgeven van de olympische vlam in 2016 en gisteren. Een groot contrast.

Troosteloos begin van de Spelen: groot contrast bij aloud olympisch vlamritueel tussen 2016 en vandaag

Zolang de olympische vlam brandt, is er hoop. Ook al heeft het coronavirus haast alle wereldsporten lamgelegd, blijft het Internationaal Olympisch Comité geloven dat Tokio 2020 zoals gepland op 24 juli zal starten. En geen beter symbool om daarin te geloven dan de olympische vlam. Het aloude ritueel waarbij het vuur in het olympische origineland Griekenland overgegeven wordt aan het gastland, ging gewoon door. Deze keer weliswaar achter gesloten deuren en met het respecteren van de sociale afstand. 

De miniceremonie stond in fel contrast met het ritueel vier jaar geleden, toen Rio de Spelen kreeg. In 2016 zat de tribune vol en wemelde het van olympische bobo’s, nu bleef de delegatie in het Panathenaic Stadium in Athene zeer beperkt. De Japanse olympische ex-zwemster Naoko Imoto, die in Griekenland leeft, nam de vlam in ontvangst voor de vliegreis naar Japan. Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité van Tokio 2020, bleef in Japan wegens het coronarisico. Maar Spyros Capralos, voorzitter van het Grieks olympisch comité, sprak de olympische goden duidelijk aan: “We hopen dat het olympisch vuur het virus wegvaagt.”

3 Het aansteken van de olympische vlam gisteren.
EPA Het aansteken van de olympische vlam gisteren.
3 Het aansteken van de olympische vlam in 2016.
EPA Het aansteken van de olympische vlam in 2016.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer