Vervuild olympisch zeilwater in Rio eist eerste slachtoffer

Het vervuilde water waar straks de olympische zeilwedstrijden in Rio plaatsvinden, heeft een eerste slachtoffer geëist. De Duitse zeiler Erik Heil liep na het Olympic Test Event van vorige week meerdere zware infecties op over zijn lichaam. Heil werd de voorbije dagen diverse keren geopereerd en is geruime tijd buiten strijd. Ondermeer Evi Van Acker nam van Belgische zijde deel aan het Test Event in Rio, waar binnen iets minder dan een jaar de Olympische Spelen van start gaan.

Erik Heil (26) nam in Rio samen met teamgenoot Thomas Plössel deel aan de zeilwedstrijden in de 49er-klasse. Ook het Belgische duo Yannick Lefèbvre/Tom Pelsmaekers was in die categorie van de partij. Heil en Plössel veroverden knap het brons.

Nog tijdens de regatta doken er echter gezondheidsproblemen op voor Heil. De zeiler ontdekte op zijn lichaam tal van ontstekingen, die bij zijn terugkeer naar Duitsland enkel maar verergerden. Daarom zocht de atleet na de landing onmiddellijk zijn toevlucht tot het Tropisch Instituut in Berlijn. Daar lieten de wetenschappers er geen twijfel over bestaan. Heil bleek een zware infectie te hebben opgelopen en moest zo snel mogelijk onder het mes.

Op zijn benen waren liefst vijf ontstekingshaarden terug te vinden, de grootste met een omtrek van liefst acht centimeter. Heil is intussen diverse keren geopereerd. Op de resultaten van zijn bloedanalyse is het nog wachten.

De artsen gaan ervan uit dat Heil de bacteriële infectie heeft opgelopen door het contact met het vervuilde water in de baai van Guanabara, waar de zeilwedstrijden plaatsvinden. "Nog nooit in mijn leven liep ik een infectie op aan mijn benen", zegt de Duitser. "Het kan niet anders dan dat de oorzaak ervan bij de testregatta ligt. In de nabijgelegen haven van Marina de Gloria vloeit afvalwater, afkomstig uit de ziekenhuizen, rechtstreeks in de oceaanbaai. Ik kan enkel maar hopen dat ik niet ben aangetast door die beruchte superbacterie. Die kan iemand helemaal onderuit halen. En dan komen de Olympische Spelen voor mij echt in het gedrang."

Het water waar volgend jaar de olympische zeilwedstrijden plaatsvinden in Rio, ligt al geruime tijd onder vuur. Volgens onderzoekers is de kwaliteit ervan vergelijkbaar met die van rioolwater.

3
GETTY
3
GETTY
3
AFP

Lees meer