2 IOC-voorzitter Thomas Bach.
EPA IOC-voorzitter Thomas Bach.

Zonder akkoord met organisatiecomité kan uitstel Spelen IOC duur te staan komen

Hoewel er steeds meer stemmen opgaan om de Olympische Spelen in Tokio uit te stellen, talmt het Internationaal Olympisch Comité om de knoop door te hakken. Een eenzijdige opzegging van het contract tussen het IOC en het Organisatiecomité (TOCOG) kan dan ook leiden tot miljarden schadeclaims”, legde sportadvocaat John Mehrzad de BBC uit. Om een dergelijk scenario bij contractbreuk te vermijden, kan er dus maar beter een akkoord komen tussen het IOC en het TOCOG.

De partij die het contract opzegt, zou de coronapandemie als overmacht kunnen inroepen. “Maar die overmacht is er eigenlijk niet”, zegt Mehrzad. “Op dit ogenblik is er immers geen indicatie dat de Spelen echt onmogelijk op de geplande data door kunnen gaan. Geen enkele verzekeraar gaat dat aanvaarden.”

Veel liever zou het IOC hebben dat het organisatiecomité zelf de beslissing neemt om de Spelen uit te stellen. Maar dat zal niet gebeuren. “Het is de beslissing van het IOC”, klinkt het in Japan. Daar spelen ook emotionele beweegredenen mee. Uitstel van de Spelen zou - hoe begrijpelijk ook gezien de situatie - als enorm gezichtsverlies gezien worden. Tenslotte werden nooit eerder Spelen naar een nieuwe datum verschoven. Alleen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden er Spelen gecanceld.

De boycot van nationale comités als Australië en Canada kan het IOC en het TOCOG uit de patstelling helpen. Beide partijen kunnen claimen dat de Spelen zonder die landen incompleet zijn en dat het vooropgestelde schema volgen daarom niet meer mogelijk is. Daarmee zouden ze zich kunnen beschermen tegen mogelijke rechtszaken van hun commerciële partners.

2
AFP

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK DE MUNCK

    Olympische spelen is een feest. Op dit moment denk ik niet dat mensen een behoefte aan hebben dat er miljoenen euro's gespendeerd worden terwijl er zoveel leed is. Een beetje menselijkheid is nu van toepassing.

  • Luc Deville

    Advocaten en economen zijn het failliet van de samenleving. Het enige wat ze doen is praten, uitleggen, praten, uitleggen. Economen vinden dat zij belangrijker dan een bedrijf, overheid of wat dat dan ook. Advocaten pleiten met het grootste gemak vandaag zwart, morgen wit al naargelang hun betaalheer. Beiden zijn specialist in het doen vechten van keien. Een straatveger brengt op een uur meer op voor de maatschappij dan zij op hun hele carrière.

Lees meer