ANP

Opschudding in schaakwereld: grootmeester geschorst wegens... spieken op toilet

De 58-jarige Lets-Tsjechische grootmeester Igors Rausis is geschorst omdat hij tijdens een schaaktoernooi op het toilet zijn telefoon gebruikte om te spieken. De Internationale Schaakfederatie (FIDE) zegt dat hij "op heterdaad is betrapt toen hij zijn telefoon gebruikte tijdens een wedstrijd".

Gsm’s zijn verboden bij toernooien, omdat anders schaaksoftware (om schaakstellingen en partijen te analyseren) kan worden gebruikt. Bij sommige toernooien moeten spelers zelfs voorbij metaaldetectors passeren.

Rausis werd in 1992 grootmeester en is in de loop der jaren uitgekomen voor Letland, Bangladesh en Tsjechië. Hij staat 53e op de wereldranglijst met een elo-ranking (de sterkte van een speler) van 2686. Hij is momenteel de oudste speler bij de FIDE.

FIDE-directeur Emil Sutovsky schreef op Facebook dat Rausis al langer werd verdacht van spieken. Tijdens het Straatsburg Open werd een telefoon gevonden op een toilet dat net door Rausis was gebruikt. Die heeft bekend dat de telefoon van hem was. "Ik heb mijn laatste partij geschaakt", zei hij tegen de website Chess.com.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Viviane Loosveldt

    't Is een zielepoot. Maar zijn privacy is wel serieus geschonden. Benieuwd wat daar uiteindelijk van komt!?

  • Jaap Hollander

    Schaken is een denk spel en geen sport.

Lees meer