Pistorius komt weg met zes jaar cel, ouders vermoorde Reeva Steenkamp verbijsterd

Oscar Pistorius is tot zes jaar cel veroordeeld voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Dat heeft de rechtbank in het Zuid-Afrikaanse Pretoria beslist. Rechter Thokozile Masipa las het omstandige vonnis voor, in de zaal zaten ook de ouders van slachtoffer Reeva Steenkamp. Die reageerden nadien verbijsterd op het verdict. Er hing Pistorius een celstraf van vijftien jaar - de minimumstraf - boven het hoofd, maar de rechter vond dat er voldoende verzachtende omstandigheden waren voor een mildere straf.

Pistorius arriveerde vanochtend vroeg aan de rechtbank in Pretoria. Ook de ouders van Reeva Steenkamp waren aanwezig in de rechtszaal, waar de zitting om 9.30 uur begon. Buiten de rechtszaal stonden fans van Pistorius met een bord met het opschrift: 'Geef Oscar zijn vrijheid terug alsjeblieft'.

Mildere straf
Zijn vrijheid kreeg de atleet niet terug, maar met slechts zes jaar cel mocht hij allerminst klagen. De minimumstraf bedroeg immers vijftien jaar. Rechter Masipa liet bij het voorlezen van het vonnis echter al snel uitschijnen dat ze Pistorius een mildere straf zou opleggen. "Omdat er voldoende verzachtende omstandigheden zijn om af te wijken van de minimumstraf", luidde het. Masipa legde voor het hof van beroep in Pretoria uit dat Pistorius niet eerder in de fout ging, al twaalf maanden heeft gezeten en zijn vriendin niet bewust heeft gedood. Ze vond hem een goede kandidaat voor rehabilitatie en noemde het onwaarschijnlijk dat hij zijn misdaad zou herhalen.

Shockerend
Het werd uiteindelijk zes jaar gevangenis, tot opluchting van Pistorius die bij het verlaten van de rechtbank zijn zuster Aimee kuste. "Gerechtigheid is geschied. De waarheid wint altijd", tweette zijn broer Carl, die zich ook in de rechtszaal bevond. Heel anders was de reactie bij juridische experts, die de uitspraak van rechter Masipa 'shockerend' noemden. De ouders van Steenkamp reageerden verbijsterd en gaven geen commentaar op de vraag of ze in beroep zouden gaan. "Dat laten we aan de staat over", zei vader Barry.

Niet in beroep
De verdediging van Pistorius liet al weten niet in beroep te gaan, maar het openbaar ministerie heeft ook nog die mogelijkheid. "We respecteren de beslissing van de rechter", zei Andrew Fawcett, één van Pistorius' advocaten, bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Pretoria. "Oscar zal zijn straf uitzitten. Ik denk dat het, gezien de omstandigheden, een terechte straf is."

Gevallen held
Volgens verschillende experts kan Pistorius de voorwaardelijke vrijlating aanvragen na drie jaar opsluiting, dus vanaf 2019. Net voor ze haar straf voorlas, zei Masipa dat "niets dat het hof vandaag gaat zeggen of doen, de overledene gaat terugbrengen. "Ook het leven van de beklaagde zal nooit meer hetzelfde zijn. Hij is een gevallen held wiens carrière vroegtijdig beëindigd is."

Pistorius schoot op Valentijnsdag in 2013 Steenkamp dood door de gesloten deur van hun badkamer. De atleet heeft altijd volgehouden dat hij niet wist dat Steenkamp achter de deur zat. Hij dacht dat hij een inbreker had gehoord.

6 Oscar Pistorius kust zijn zus Aimee bij het verlaten van de rechtszaal.
AFP Oscar Pistorius kust zijn zus Aimee bij het verlaten van de rechtszaal.
6
Photo News
6 Moeder June en vader Barry, ouders van slachtoffer Reeva Steenkamp.
AFP Moeder June en vader Barry, ouders van slachtoffer Reeva Steenkamp.
6
REUTERS
6
REUTERS
6
REUTERS

Lees meer