2
ANP

Swings gaat in Las Vegas WK-ontgoocheling doorspoelen

Schaatser Bart Swings is vertrokken naar Las Vegas, waar hij gaat skeeleren in de World Inline Cup. Op die manier probeert hij zijn teleurstellende WK afstanden van zich af te schudden. Dat Swings het kolkende ijsstadion van Thialf met lede handen verliet, was bijzonder pijnlijk. Een paar uur na de ontgoocheling probeerde de 24-jarige student zich vermannen: "Back to work" en "On to better", meldde hij via de sociale media.

Zelf spreekt hij helemaal niet meer van een podiumplaats op het WK allround, dat over drie weken in Calgary wordt gehouden. Hij gaat er naar toe om wat persoonlijke records aan te scherpen. Zijn coach Rutger Tijssen meent dat de kaarten voor dit seizoen geschud zijn en dat Swings echt niet op een ereplaats in de olympische stad van 1988 hoeft te rekenen. Dat betekent dat hij er dit seizoen, in vergelijking met het olympisch seizoen (vierde en vijfde plaatsen in Sotsji), op achteruit is gegaan. Bovendien haalt hij ook niet het niveau van 2013, toen hij tijdens het WK allround in Heerenveen als derde eindigde.

Evalueren
Swings beseft dat zijn loopbaan als schaatser behoorlijk stagneert en zoekt de oorzaken. Die zoekt hij in de techniek en de training. Bij die zoektocht hoort ook een beoordeling van de directe omgeving waar Swings het afgelopen half jaar heeft verkeerd. Hebben de Let Haralds Silovs en de Duitser Alexander Baumgärtner hem bij het internationale Team Stressless wel de steun geboden die Swings voor het aanvang van het seizoen verwachtte? "In maart gaan we serieus evalueren", klonk het in Heerenveen al dreigend uit de mond van manager Bart Veldkamp.

Vragen
Het weekje skeeleren komt voor Swings als geroepen. In Las Vegas heeft hij het gezelschap van zijn oude vriend Ferre Spruyt, die hij al meer dan vijftien jaar kent. Toen hij in Heerenveen om zich heen keek, zag hij de Nederlandse sprinter Michel Mulder en de Franse stayer Alexis Contin, die gewoon hadden door geskeelerd terwijl het schaatsseizoen al was begonnen. Beiden haalden medailles op het WK in Argentinië en afgelopen weekend in Friesland. Insiders geloven dat Swings er beter aan had gedaan hun voorbeeld te volgen. Daar wil hij zich nu echter niet over uitspreken. De leiding van Stressless was echter resoluut tegen. Tijssen zei in Heerenveen dat hij Swings niet anders aanpakt dan Sven Kramer, die hij in zijn vorige werkkring bij TVM onder handen had. Mogelijk roept dat vragen op bij Swings.

2
EPA

Lees meer