BELGA

Swings vierde op 1.500 meter tijdens WB schaatsen Berlijn

Bart Swings heeft in de wereldbekermanche schaatsen in Berlijn opnieuw net het podium gemist. Op de laatste dag eindigde Swings op de 1.500 meter in 1:47.24 als vierde. In de allerlaatste rit werd de Belg van een medaille gehouden door de Noor Sverre Lunde Pedersen.

De winst ging vandaag naar de Pool Jan Szymanski in 1:46.80, tweede werd Pedersen (1:47.13) en derde de Nederlander Thomas Krol (1:47.14). Zaterdag was de Leuvenaar vijfde op de 5.000 meter geworden.

Swings moest het opnemen tegen olympisch kampioen Zbigniew Brodka. Tien maanden na zijn triomf in Sotsji is de Pool conditioneel zeker niet op zijn allerbest. Dat bleek al in de door Polen gewonnen ploegachtervolging, waarin Brodka duidelijk de zwakste schakel was. Een dag later liet Brodka de 1.000 meter na een botsing bij het inrijden schieten. Maar de 1.500 meter is toch wel zijn domein.

Dat is evenwel ook de opvatting van Swings, die nu ook betere resulaten haalt. Drie weken geleden finishte hij op zijn favoriete afstand als twaalfde, een week later was hij elfde. Op de tijd van 1:47.24 viel weinig af te dingen, en zeker niet op zijn sterke slotronde van 28.4. Alleen de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee, die wel heel tam was begonnen, legde die ovaal een tiende sneller af. Brodka had geen antwoord op Swings' slotronde. Enige probleem op deze afstand voor de Belg lijkt de startsnelheid, waarmee Swings het nu nog tegen een aantal toppers aflegt.

Op de 1.500 meter bij de vrouwen toonde Jelena Peeters nog maar weinig progressie. In 2:03.30 eindigde Peeters als dertiende in de B-groep. Haar tijd was nagenoeg gelijk aan die van drie weken geleden toen in het Japanse Obihiro het internationale seizoen werd geopend.

Lees meer