4
RV

Exclusief voor abonnees

Té goed om ‘te groot’ te zijn: hoe Nina Derwael grootste wereldkampioene turnen werd

“Ik voel me altijd kéi-groot op zo’n kampioenschap.” Geen understatement van Nina Derwael. Met haar 1m68 mag ze zich de grootste wereldkampioene ooit noemen in de artistieke gymnastiek.

Negen gymnastes verdeelden op het WK artistieke gymnastiek in Qatar de individuele medailles. Elisabeth Seitz, brons aan de brug, kwam met haar 1m62 nog in de buurt van Nina Derwael (1m68), maar de zeven andere gymnastes zaten tussen 1m42 (Simone Biles) en 1m58 (Shallon Olsen). Het verschil in lengte was frappant. Derwael is dan ook een uitzondering in het turnwereldje. Geen enkele turnster met haar gestalte won ooit een wereldtitel - Svetlana Khorkina was de ‘recordhoudster’ met 1m65. Er waren wel grotere gymnastes zoals Marie-Sophie Hindermann (1m75), maar beter dan een 55ste plek op de Spelen van 2008 in de allroundcompetitie presteerde de Duitse niet.

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christiaan Goethals

    Ik heb het turnen al zo'n zestig jaar gevolgd, actief en passief. Toen in 2000 Russin Svetlana Chorkina de wereld in verbazing sloeg met haar oefening aan de onevenwijdige baren en goud haalde, mag ik zeggen dat Nina haar oefening daar nog boven uit steekt, het beste wat ik ooit gezien heb.

  • Danny Holdensrath

    Door haar grote zoveel sierlijker, zoals turnen zou moeten zijn.

Lees meer