BELGA

Timmers: "Iedereen heeft het maximum gegeven"

Pieter Timmers was dé sterke kracht in het Belgische team dat op het EK in Londen brons won op de 4x100 meter vrije slag. Met een aflossing in 47.37 tekende de slotzwemmer van het Belgische kwartet voor de snelste chrono van alle deelnemers.

"Iedereen heeft het maximum gegeven", aldus Timmers. "Dieter (Dekoninck, red.) lanceerde mij in vierde positie. Ik heb mij geconcentreerd op mijn race en dacht niet aan een medaille. In het verleden speelde de druk mij misschien wat parten, maar dat was hier niet het geval. De sfeer is fantastisch. Het is altijd prettig om zo'n prestatie neer te zetten. Het is alleen jammer dat we zo kort bij de Italianen eindigen (op 1 honderdste, red.)."

Voor Dieter Dekoninck is het de eerste medaille op een groot kampioenschap. Hij was er in 2014 niet bij toen de Belgen brons wonnen op de 4x200 meter op het EK in Berlijn. "Ik had toen een blessure", herinnert hij zich. "En vrijdag bleek mijn rug geblokkeerd! Twee dagen heb ik moeten rusten. Het is een klein mirakel dat ik vandaag kon zwemmen. Ik heb mijn uiterste best gedaan om Pieter te lanceren. Ik denk dat ik morgen nog altijd veel adrenaline zal voelen stromen voor de 200 meter vrij."

Glenn Surgeloose was in de finale de startzwemmer bij de Belgen. "Ik heb geprobeerd om er het maximum uit te halen voor de anderen. Daarna lag het niet meer in mijn handen. Aan de kant zag ik bijna even hard af als toen ik in het bad lag", aldus Surgeloose, die met 48.75 vijf honderdsten boven zijn persoonlijk record bleef. "We vormen een ploeg met vier uitstekende zwemmers. En we waren er klaar voor. Alleen is het jammer dat we het zilver missen met amper een honderdste."

Jasper Aerents dook na Surgeloose het bad in. "Ik ben heel blij met deze medaille", reageerde hij. "Op training was alles goed verlopen en we wisten dat we een goed resultaat konden neerzetten. Zelf was ik trager dan vanmorgen (49.31 in finale, tegen 48.70 in de reeksen). Misschien speelde de druk van de finale mij wat parten."

Coach Ronald Gaastra was uiteraard erg tevreden met de medaille van zijn team. "Ze hebben een uitstekende prestatie geleverd. Individueel waren ze allemaal in vorm en hebben ze geen fouten gemaakt. Na de reeksen verwachtte ik wel dat er een medaille kon volgen. Op een bepaald moment geloofde ik zelfs dat we konden winnen. Maar Frankrijk was te sterk. Griekenland (vierde op 12 honderdsten van België) heeft mij dan weer verbaasd. Dit bewijst dat het programma dat wij in Antwerpen hebben opgezet werkt. Er wordt hard getraind, we hebben een bekwame staf, goed materiaal. Alles functioneert."

Lees meer