7
BELGA

VIDEO. Nafi Thiam kampt met dubbel gevoel na eindzege in Talence: “Gelukkig en triest tegelijk"


Nafi Thiam lag tot het speerwerpen helemaal in de running voor een nieuw persoonlijk en Europees record, maar na twee pogingen moest ze met pijn aan de elleboog de competitie staken. De olympische, wereld- en Europees kampioene maakte haar zevenkamp in het Franse Talence wel af en pakte er de eindzege met 6.819 punten. Haar tweedebeste zevenkamp ooit.

Wat zag het er vandaag goed uit voor Nafi Thiam op de zevenkamp in Talence. Ze begon de dag met een nieuw Belgisch record in het verspringen, maar na twee beurten in het speerwerpen staakte de Naamse de strijd. Zichtbaar de pijn aan haar rechter elleboog verbijtend en in tranen stapte ze van de piste.

Pech voor de 24-jarige olympische kampioene die pas aan haar eerste competitie sinds haar kuitblessure toe. Een letsel waar ze gisteren en vandaag geen hinder van leek te ondervinden, met drie PR’s op twee dagen. Na haar sterke prestaties in het hoogspringen en kogelstoten gisteren, verbeterde ze vanochtend al het 23 jaar oude Belgisch record van Sandrine Hennart (6m63). Bij een reglementaire wind van 1,6 m/s in het voordeel was het raak bij haar twee sprong: 6m67, meteen ook vijf centimeter beter dan haar vorige PR. Bij haar eerste sprong was Thiam slecht uitgekomen aan de plank - ze paste snel haar merktekens op de piste aan, met het gewenste resultaat. Nog één poging had Thiam om alles uit de kast te halen maar bij een lichte tegenwind (-0,5 m/s) bleef ze steken op 6m37.

7
BELGA

Thiam sloot het speerwerpen af met 47m25 en een totaal van 6.002 punten, waarmee ze nog altijd ruim aan de leiding stond. Om zich van een olympisch ticket voor Tokio te verzekeren, had ze nog 398 punten nodig op de 800m. Ondanks de mentale opdoffer - wég was het Europees record - besloot Thiam om toch te starten, al was het maar omdat anders haar wereldrecord in het hoogspringen niet gehomologeerd dreigde te worden. Haar tijd van 2:20.46 was ruim voldoende voor de olympische limiet. Thiam sloot af met 6.819 punten, beter dan in Rio (Spelen), Londen (WK) en Berlijn (EK). Haar tweedebeste zevenkamp ooit leverde haar een cheque van 11.500 euro op. Voor het meetingrecord van Denise Lewis - een verbetering had Thiam 10.000 euro extra opgeleverd - kwam de Naamse twaalf punten tekort. Het Belgische record van Thiam, dat ze in 2017 in Götzis vestigde, staat op 7.013 punten, het Europees record van Carolina Klüft op 7.032 punten.

Vraag is nu vooral hoe ernstig de blessure van Thiam is. Niet vergeten: Thiam raakte voor de Spelen van Rio maar net op tijd fit nadat ze een scheurtje aan de pees in die elleboog had opgelopen. Met nog vier maanden te gaan voor het WK in Doha, waar ze haar titel te verdedigen heeft, is het de vingers kruisen nu dat de schade beperkt blijft. “Ik heb veel pijn en hoop dat het niet te erg is”, zei Thiam in een eerste reactie. “Maar ik ben niet optimistisch.”

7
BELGA
7
Photo News

Nafi Thiam: “Ben gelukkig en triest tegelijk”

“Ik ben gelukkig en triest tegelijk”, klonk het verder bij Thiam na haar zevenkamp. “Het was een hele goede zevenkamp en het is duidelijk dat ik al behoorlijk in vorm ben, maar het is toch zonde van dat speerwerpen. Meer dan met de punten die ik misliep, zit ik in met de pijn aan mijn elleboog. Dat baart me toch wat zorgen. Ik had wel overlegd met de dokter vooraf, en hij heeft me groen licht gegeven, maar ik moet vaststellen dat ik mijn elleboog niet meer kan bewegen. Dan weet je dat het ernstig is.”

Los van de pijn aan de elleboog heeft Thiam veel vertrouwen getankt in Talence. “Elke discipline was zowel fysiek als technisch sterk. Dat is een goed teken. Alleen over mijn speerwerpen kan ik door die blessure niet echt oordelen. Ik behaalde hier drie persoonlijke records en ook op de horden en de 200 meter zat mijn ritme erg goed, maar helaas stond er een stevige tegenwind.”

Er klonk toch ook de nodige ontgoocheling door bij de olympische, wereld- en Europese kampioene. “Ik probeer positief te blijven, dat moet na 2m02 in het hoogspringen en een Belgisch record in het verspringen, maar ik heb moeten knokken om na mijn blessure terug op niveau te komen en dit is niet hoe ik me mijn terugkeer had voorgesteld. Je wilt zo’n test met een goed gevoel afsluiten, maar ik sta hier toch niet echt met de glimlach.”

7
Photo News
7
BELGA

Thomas Van der Plaetsen, die kan dan weer blijven hopen op een ticket voor het WK atletiek in Doha want de 28-jarige Europese kampioen van 2016 is niet slecht bezig op de tweede dag. Op de 110m horden finishte hij in een aanvaardbare 14.95, terwijl hij de discus bij zijn tweede en beste poging 46m23 smeet. Van der Plaetsen blijft zo wel 92 punten boven zijn PR van Rio 2016 (8.332 ptn) maar het opent wel perspectieven om onder het WK-minimum van 8.200 punten te blijven, zeker nadat hij in het polsstokspringen een nieuw persoonlijk record van 5m45 sprong.

7 Thomas Van Der Plaetsen.
BELGA Thomas Van Der Plaetsen.

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gino Denil

    Ze wordt nog altijd sterker, WILLY ZACHEL. Maar die elleboog is een probleem. Zou dat kunnen. Trainen om om te schakelen op de andere arm? Maar ze heeft nog troeven. Ze kan zich ook nog specialiseren in het hoogspringen.

  • Walter De Vuyst

    Klasbak , maar vooral een respectvolle dame die ook groot is in de nederlaag . Met voorsprong de beste sportvrouw die Belgie ooit heeft gehad .

Lees meer