Ruslan Albegov
AP Ruslan Albegov

Vijf Russische gewichtheffers geschorst wegens dopingvermoedens

Vijf Russische gewichtheffers, onder wie Ruslan Albegov, bronzenmedaillewinnaar op de Olympische Spelen van Londen 2012, zijn voorlopig geschorst. Dat meldde de Internationale Gewichtheffersbond IWF dinsdag. Het vijftal wordt op basis van gegevens van het antidopinglab in Moskou verdacht van doping.

De 31-jarige Albegov is de bekendste naam. De tweevoudige wereldkampioen (2013 en 2014) veroverde in de categorie boven 105 kilogram brons op de Spelen van Londen. Ook de wereldkampioene van 2013 Tima Turieva (-63 kg), de vicewereldkampioen van 2013 David Bedzhanyan (-105 kg), tweevoudige vicewereldkampioen Oleg Chen (-69 kg) en regerend vice-Europees kampioen Egor Klimanov (-69 kg) werden geschorst. 

De IWF nam de beslissing op basis van onderzoeksresultaten van professor Richard McLaren en het Wereldantidopingagentschap WADA naar dopingprogramma's gefinancierd door de Russische staat. Uit het opgedoekte antidopinglab van Moskou werden duizenden stalen gerecupereerd en onderworpen aan heranalyses. Het WADA liet begin juli al weten dat bijna 300 Russische atleten zo alsnog tegen de dopinglamp liepen. De positieve testen van 43 onder hen werden naar de betrokken sportfederaties gestuurd. Ook naar de IWF, die nu dus beslist om de vijf gewichtheffers te schorsen.

Eerder werden ook de Russische biatleten Alexander Chernyshov en Alexandr Pechenkin geschorst door de Internationale Biatlonfederatie (IBU). Het WADA dreigde er al mee om naar het Internationaal Sporttribunaal TAS te stappen als de sportbonden de betrapte atleten niet zouden straffen. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer