Vuile ko-elleboog schrikt AFL-competitie op

De Australian Football-wedstrijd tussen Port Adelaide en West Coast moest minutenlang worden stilgelegd na een vuile fout. Tom Jonas van Port Adelaide sloeg tegenstander Andrew Gaff bewusteloos met een lelijke elleboogstoot op het achterhoofd. Jonas kreeg zowat heel Down Under over zich heen en riskeert vier tot zes weken schorsing.

Australian Footy is een variant van rugby maar dan met compleet andere regels. Het gaat er erg fysiek aan toe, maar met wat Tom Jonas zaterdagavond uitstak, ging hij duidelijk over de schreef. Jonas schakelde zijn tegenstrever Gaff letterlijk uit door hem ko te kloppen, toen Gaff al lang de bal had gevangen.

Gaff was bewusteloos en werd met een nekbrace om afgevoerd. Hij kon later op de avond weer met zijn ploeg vanuit Adelaide terugvliegen naar huis. Hij zou zondag een record kunnen halen met 113 opeenvolgende wedstrijden, maar dat is nu erg onzeker.

Gisteren stelde het zogenaamde review panel van de match tussen Port Adelaide en West Coast Jonas - rode kaarten bestaan niet in de AFL - officieel in beschuldiging van de zware overtreding. Er wacht hem nu een schorsing van minstens vier tot maximum zes weken.

Jonas verontschuldigde zich na de match meteen bij Gaff, die de excuses aanvaardde. Gisteren deed Jonas dat ook nog eens publiekelijk. Hij hoopt dat hij niet alleen voor dit incident zal herinnerd worden. "Ik denk niet dat ik een vuile speler ben, maar ik besef dat ik die perceptie nu tegen heb. Ik speel wel altijd op het randje, want daar ligt mijn sterkte. Ik speel meestal hard en fysiek. Maar hier nam ik de verkeerde beslissing."

2
getty
2
getty

Lees meer