8
Photo News

Waterloo Ducks winnen Euro Hockey League na 4-0-winst tegen Köln

De Waterloo Ducks hebben als eerste Belgische team ooit de Euro Hockey League gewonnen. De Waals-Brabanders klopten in Eindhoven in de finale het Duitse Rot Weiss Keulen met ruime 4-0.

Beide teams hielden mekaar stevig in de tang. Goals bleven in de eerste helft uit. Rot Weiss voerde de druk op, maar de Ducks sloegen in het derde kwart toe via William Ghislain. In het slot diepten Gauthier Boccard en Maxime Bertrand de score verder uit. Helemaal aan het eind viel zelfs nog de 4-0.

Het was nog maar de tweede keer ooit dat een Belgisch team het tot in de finale van de Euro Hockey League schopte. Dragons ging de Ducks in 2013 voor, maar de ploeg uit Brasschaat verloor toen de eindstrijd van het Nederlandse Bloemendaal. Waterloo volgt op de erelijst Bloemendaal op. Dit jaar plaatste er voor het eerst in de geschiedenis geen enkel Nederlands team zich voor de Final Four. 

Waterloo had op zijn weg naar de finale telkens shoot-outs nodig om door te stoten, en dit steeds bij een 1-1 eindstand na de reguliere speeltijd. In de achtste finales ging het Engelse Surbiton voor de bijl (4-2 na shoot-outs), waarna de Ducks in de kwartfinales in een Belgisch onderonsje Dragons over de knie legden (3-2 na shoot-outs). Gisteren stelde Waterloo zijn plek in de finale veilig met winst in de halve finales (3-1 na shoot-outs) tegen het Duitse Mannheim.

8
Photo News

William Ghislain: “Het is niet waar!”

Het was de 19-jarige William Ghislain die in het derde kwart de score opende. “Ik kan dit echt niet geloven”, stamelde Ghislain na de zege die in de slotminuten opliep tot 4-0. “Mijn club beste van Europa? Het is toch niet waar.” Even later werd de jeugdinternational ook nog uitgeroepen tot talent van het toernooi.

Voor sterkhouder Vanasch en verdediger Elliot van Strydonck was het de tweede keer dat zij de EHL-beker grepen. In 2015 triomfeerden ze met het Nederlandse Oranje Zwart, dat tegenwoordig Oranje Rood heet. “Dit is echt een teamprestatie”, stelde Vanasch. “We weten dat het verdedigend bij ons goed zit. Naast de ervaren krachten lopen hier jonge gasten rond, die ons alleen maar stimuleren om bij de les te blijven. We bleven een uur lang geconcentreerd spelen.”

8
Photo News

Opmerkelijk genoeg stelde Van Strydonck vast dat Watducks niet de beste ploeg van Europa is. “Ja, we zijn de best verdedigende ploeg. Eigenlijk hadden we ons dit seizoen niet zo op de EHL gericht. De competitie had voorrang.” Daar kunnen de Ducks zich volgende week weer op richten. Dan moet er in de kwartfinale een achterstand van drie doelpunten op Dragons worden goedgemaakt.

Het toernooi om de Europese hockeybeker was een slijtageslag: vier wedstrijden in minder dan een week. Waterloo had het relatieve voordeel dat het een dag eerder dan Rot-Weiss met de zesdaagse was begonnen. Bovendien lagen de Ducks zondag al in een herstellend ijsbad toen Keulen nog voor een finaleplaats over het hete kunstgras zwoegde. “We hebben de fitste ploeg”, wist coach Xavier de Greve. “Rot-Weiss Keulen had duidelijk meer balbezit, viel meer aan en was mogelijk technisch beter. Maar wij zijn taaie verdedigers.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
8
Photo News
8
Photo News
8
Photo News
8
Photo News
8
Photo News

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Verschaeren

    Geweldig ! .

  • Chris Vandeneede

    Proficiat team!

Lees meer