3
AP

IOC hakt binnenkort knoop door over Russische deelname aan Winterspelen in Pyeongchang

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal tijdens een samenkomst van 5 tot 7 december in het Zwitserse Lausanne een besluit nemen of Rusland atleten mag afvaardigen naar de Winterspelen in Pyeongchang (9-25 februari 2018). Hun lot is nog onzeker omdat Rusland de jongste jaren het epicentrum werd van een alsmaar uitdeinend dopingschandaal.

De Russische antidopingautoriteit (Rusada) kreeg de schorsing na de publicatie van het zogenaamde McLaren-rapport in 2015, waaruit bleek dat er een door de staat gestuurd dopingssysteem in het land is geweest dat systematisch alle antidopingregels heeft overtreden. Atleten zouden, met medeweten van de Russische autoriteiten, op grote schaal doping genomen hebben in aanloop naar vooral de Winterspelen van 2014 in Sochi.

Sinds het verschijnen van het McLaren-rapport regent het schorsingen voor Russische atleten, die bij hercontroles door het IOC alsnog betrapt worden op het gebruik van doping. Wereldatletiekbond (IAAF) weerde in samenspraak met het IOC ook al de Russische atleten van de Olympische Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio.

De Russische autoriteiten hebben de beschuldigingen altijd met klem verworpen. "Ik sta paraat om naar elke rechtbank en elke disciplinaire commissie te trekken om uit te roepen dat er in Rusland nooit ofte nimmer een doofpotoperatie rond doping heeft plaatsgevonden", verklaarde vicepremier Vitali Moutko vrijdag nog in de marge van de loting voor het WK voetbal in Moskou.

Eind november bevestigde de Wereldatletiekbond (IAAF) de schorsing van de Russische atletiekfederatie, omdat het Rusada nog steeds niet erkend is door het mondiale antidopingbureau WADA en Rusland nog altijd niet toegegeven heeft dat er sprake was van een door de staat gedirigeerd en wijdverbreid dopingsysteem. Die voortdurende atletiekschorsing hoeft echter niet te betekenen dat de Russen de Winterspelen sowieso mislopen. "Dat is een andere situatie en die vergt een andere oplossing", verklaarde IOC-voorzitter Thomas Bach afgelopen zomer.

3
AP
3
EPA

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jozef Louis

    Zoals gebruikelijk een ronduit walgelijke houding van het OIC en dan heb ik het zelfs niet meer over de hypocrizy door de Russische atleten te viseren maar ook over de timing. Hoe kan eender welk Russisch atleet zich voorbereiden op Pyeonchang, nu minder dan 3 maand weg, terwijl ze nog niet weten dat ze mogen deelnemen. Walgelijk

  • Filip De Cononckx

    Laat die Russische atleten toch meedoen. Het omzeilen van (te strenge) dopingregeltjes is van alle tijden en van alle sporten. Is het daarom nodig Rusland in een verdomhoekje te steken?

Lees meer