AFP

Nog eens 15 Russen in beroep bij TAS tegen uitsluiting voor Winterspelen

Nog eens 15 Russen hebben beroep aangetekend bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) tegen hun uitsluiting van de Winterspelen in Pyeongchang. Ze deden dat na de klacht van 32 landgenoten, die vandaag wordt behandeld door de TAS-rechters.

De sporters hopen alsnog te kunnen meedoen aan de Olympische Spelen in Pyeongchang. Onder de eisers zijn schaatsster Olga Fatkulina, in 2014 goed voor olympisch zilver op de 500 meter, olympisch kampioen skeleton Aleksander Tretiakov en gouden medaillewinnaar langlaufen Aleksander Legkov.

Het TAS zal de spoedzaken behandelen in het kantoor dat het in Pyeongchang heeft geopend. De groep van vijftien, die bestaat uit dertien atleten en twee coaches, was eerder al met succes in beroep gegaan bij het TAS tegen hun levenslange schorsing door het IOC. De sportrechters vonden dat niet voldoende kon worden aangetoond dat zij tijdens de Spelen van 2014 in Sotchi de dopingregels hadden overtreden. Het IOC bleef echter bij zijn weigering om de Russen toe te laten in Pyeongchang.

Na het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen besloot het IOC Rusland als natie te schorsen voor de Spelen. Sporters die kunnen aantonen dat ze nooit met doping in aanraking zijn geweest, mogen onder neutrale vlag toch meedoen. Het IOC heeft 169 'schone' Russische atleten uitgenodigd om naar Pyeongchang te komen. De twee groepen van 32 en 15 sporters die een spoedzitting hebben aangevraagd, proberen ook een plek te krijgen in het 'neutrale' team.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer