3
AP

Russen kunnen mogelijk tijdens slotceremonie met eigen vlag paraderen

De schorsing die het Internationaal Olympisch Comité Rusland dinsdag oplegde, zal mogelijk op de laatste dag van de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang geheel of gedeeltelijk opgeheven worden. Dat zou de Russische atleten die onder neutrale vlag mochten deelnemen, toelaten om op 25 februari tijdens de slotceremonie met hun eigen driekleur te paraderen.

"Voorwaarde is wel dat Rusland aan alle eisen van het IOC voldoet, de beslissingen van het IOC respecteert en de consequenties ervan aanvaardt", legde Alexander Zhukov, voorzitter van het Russische Olympische Comité uit.

3 Alexander Zhukov
Photo News Alexander Zhukov

Die kans lijkt klein. Zhukov, die zelf als IOC-lid geschorst werd, kondigde immers al aan dat Rusland naar het Internationaal Sporttribunaal TAS zal stappen. Volgende week dinsdag 12 december zullen alle betrokkenen (sporters, coaches, artsen en officials) bij elkaar komen om een gezamenlijk standpunt in te nemen. Het is niet ondenkbaar dat tijdens die bijeenkomst een algehele boycot van PyeongChang 2018 wordt afgekondigd. Begin november lieten Russische sportleiders al op voorhand weten af te zullen zien van deelname als vlag, kleding en volkslied neutraal zouden moeten blijven. Dinsdag gingen in Rusland opnieuw verscheidene (politieke) stemmen op om de Spelen dan maar helemaal links te laten liggen.

IOC-voorzitter Thomas Bach ziet het niet tot zo'n boycot komen. "Aangezien we de Russische atleten die zuiver op de graat zijn toelaten deel te nemen, zie ik niet in waarom ze de Spelen zouden boycotten", verklaarde de Duitser. "Bovendien heeft een olympische boycot in het verleden nog nooit iets opgelost.

3 IOC-voorzitter Thomas Bach.
AFP IOC-voorzitter Thomas Bach.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marinus Morsink

    Gewoon smerige selectieve politiek , Rusland moet gestraft worden , schandalig !

  • Charles Petitjean

    Waarom weeral die achterpoortjes, njet is njet.

Lees meer