8
afp

Drama op WK atletiek: Usain Bolt krijgt kramp bij afscheid, want "zijn spieren waren niet goed opgewarmd"

Een afscheid in schoonheid, het was Usain Bolt niet gegund. Nadat hij zaterdag de finale op de 100m al verloor, droop de Jamaicaan gisteren met lege handen af nadat hij zelf met een blessure moest opgeven in de finale van de 4x100m. Je zou er haast bij vergeten dat Groot-Brittannië het goud won op de 4x100m, voor de VS en Japan.

Is er nog een beter bewijs nodig dat het tijd was voor Usain Bolt om te stoppen dan zijn 'final race' in Londen? Na ongeveer vijftig meter in zijn spurt greep de Jamaicaan naar zijn linkerbil, een grimas op het gelaat. Over and out. Niks aan te doen. Heel het stadion zoog de adem vol ongeloof in maar hoe hard Bolt nog probeerde om zich staande te houden, het ging niet gewoon meer. Zijn carrière eindigde niet met een twaalfde WK-goud maar wel liggend op de piste, kreunend van de pijn, terwijl anderen triomfeerden. Groot-Brittannië vloog naar de zege, in 37.47, voor de VS (37.52) en Japan (38.04).

En zo kreeg niet Usain Bolt het ererondje en het applaus voor een carrière van tien jaar vol ongekende successen, maar wel 'Team GB'. Terwijl zij met hun Union Jack paradeerden, kroop Bolt langzaam overeind en om 23u04 pikkelde hij over de finish. Dat was het dan. Afscheid in mineur. Wàt was de grote man ontgoocheld. Interviews, daar had hij even geen zin meer in. Zonder het publiek nog te groeten, dook hij de catacomben in van het olympisch stadion. Dat was het dan weer. Tot ziens, grote mijnheer. Zijn naam staat voor altijd in de geschiedenis van de atletiek en van de sport gebeiteld. Elfvoudig wereldkampioen. Achtvoudig olympisch kampioen. Snelste man aller tijden.

8
photo_news
8
getty
8
afp
8
getty

Kramp is boosdoener

Een kramp, dat is wat Usain Bolt vanavond velde in de finale van de 4x100m, zo meldt de dokter van het Jamaicaanse team. Zijn grote rivaal Justin Gatlin, die met de VS naar het zilver spurtte, wees naar de kille temperatuur als oorzaak van die kramp.

Usain Bolt was op snelheid aan het komen toen hij plots naar zijn bil tastte en na een koprol op de piste bleef liggen. Op het eerste zicht een hamstringblessure maar zo ernstig bleek het - gelukkig - niet te zijn. De Jamaicaanse teamdokter Kevin Jones meldde daarnet dat het om een kramp ging: "In zijn linkerhamstring. Maar de meeste pijn komt van de nederlaag. Hij heeft geen makkelijke weken achter de rug."

In Londen was het zo'n 17 graden toen de finale van 4x100m begon. Niet ideaal om de spieren warm te houden, zeker omdat de atleten lange tijd in de 'call room' moeten wachten en nadien ook op de piste in hun  looptenue nog riskeren verder af te koelen. Een bekend recept om een blessure op te lopen, weet ook Justin Gatlin: "De weersomstandigheden zijn voor alle atleten hetzelfde maar er stond wel een kil windje. Ik snap dat we op tijd klaar moeten staan voor een race maar in alle eerlijkheid: we moesten onze training wat te snel uitdoen, vind ik. Volgens mij verklaart dat zijn krampen. Usain zijn spieren waren niet goed opgewarmd." Ploegmaat Yohan Blake, die als derde loper Bolt lanceerde, zei dat Bolt zijn beklag deed over het lange wachten. De podiumceremonie van het hoogspringen begon met vijf minuten vertraging. Volgens Blake had de organisatie die medaille-uitreiking beter uitgesteld tot na de finale. "Usain zei me: 'Dit bevalt me niet.' Ze deden ons zo lang wachten - vreselijk. Om een held van de atletiek - en een echte vriend van me - zo te zien neergaan, dat staat me niet aan."

Gatlin betreurt dat zijn grote concurrent zo de aftocht moest blazen. "Dat Usain afscheid neemt, maakt me wat emotioneel. Ik vind het jammer dat hij zo uitvalt. Al verandert dat niets aan zijn verleden. Wat hij heeft bereikt, dat is en blijft onvoorstelbaar. He is still the man. Ik heb trouwens een miljoen dollar ingezet op zijn comeback. Over een paar jaar keert hij terug want Usain houdt véél te veel van zijn sport om het zomaar voor bekeken te houden. Hij is een showman. Hij houdt van zijn fans en zij zijn gek op hem."

8
photo_news
8
photo_news
8
ap

18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • stijn rogiers

    Van al dat dansen

  • johan vervoort

    Drama?? Nu niet overdrijven he!

Lees meer