AFP

Kogelstootster Adams mist WK

De Nieuw-Zeelandse kogelstootster Valerie Adams kan later deze maand haar wereldtitel niet verdedigen. De 30-jarige meervoudig olympisch en wereldkampioene is nog niet volledig hersteld van operaties aan haar rechterelleboog en linkerschouder die ze in september onderging en heeft zich afgemeld voor de mondiale titelstrijd in Peking. Dat bevestigde ze vandaag via Instagram.

Adams ging vorig jaar september al onder het mes en keerde onlangs terug op de atletiekbaan. Haar resultaten waren echter niet als vanouds. De Nieuw-Zeelandse is normaal gesproken zo goed als onverslaanbaar. Adams won de laatste vier wereldtitels en pakte zowel in Peking (2008) als Londen (2012) olympisch goud. Toen ze in juli op de Diamond League in Parijs haar wederoptreden maakte, leed de onbetwiste koningin van het kogelstoten echter haar eerste nederlaag sinds 2010. Daarna volgden ook nog nederlagen in Londen en Stockholm, waarbij ze met moeite de 18 meter-grens haalde. Haar forfait voor het WK in Peking (22-30 augustus) komt dan ook niet als een verrassing.

"Dit is geen gemakkelijke beslissing, maar ik ben realistisch en weet dat ik er niet klaar voor ben", verklaarde Adams. "Ik heb nog werk voor de boeg. Vooral de elleboog herstelt trager dan verwacht. Bovendien heb ik nu ook wat verzorging nodig aan de knie. Ik had gehoopt het WK te halen, maar het is niet anders. Ik ga nu hard werken om op de Olympische Spelen van volgend jaar weer topfit te zijn. De weg naar Rio begint nu."

Lees meer