7
PHOTO_NEWS

Thiam eindigt op elfde plaats in zevenkamp, wereldtitel voor Jessica Ennis-Hill

Nafissatou Thiam is op de elfde plaats geëindigd in de zevenkamp op het WK atletiek in de Chinese hoofdstad Peking. De wereldtitel ging naar de Britse Jessica Ennis-Hill.

De pas 21 jaar geworden Thiam zette in de afsluitende 800 meter 2:24.55 op de tabellen, een pak trager dan haar besttijd (2:20.79), waarmee ze in haar reeks op de achtste en laatste plaats eindigde. Het leverde haar slechts de op twee na laatste plaats op en 763 punten. Met een puntentotaal van 6298 punten zakte de Belgische Sportvrouw van het Jaar alsnog van een knappe vijfde naar de elfde plaats. Daarmee deed ze drie plaatsen beter dan twee jaar geleden in Moskou. Toen eindigde ze op het WK in de Russische hoofdstad op de veertiende plaats. Met 6298 punten bleef ze wel een eind verwijderd van haar persoonlijk record (6508 punten), dat ze vorig jaar in het Oostenrijkse Götzis neerzette.

Twee plaatsen winst
Thiam liet eerder op de dag 49m31 als beste poging optekenen in het speerwerpen, de zesde prestatie van alle deelneemsters maar wel ruim onder haar PR van 52m03. Dat leverde haar 847 punten en twee plaatsen winst in de stand op. Eerder op de dag was de Waalse na het verspringen (6m14) nog van de zesde naar de zevende plaats in de stand gezakt.

Broersen naast het podium
Jessica Ennis-Hill gaf haar leidersplaats tijdens de 800 meter niet meer uit handen. De Britse haalde het uiteindelijk met 6669 punten van de Canadese Brianne Theisen Eaton (6554) en de Letse Laura Ikauniece-Admidina (6516). De Nederlandse Nadine Broersen viel met 6491 punten maar nipt naast het podium. Voor Ennis-Hill, de regerende olympische kampioene, was het na 2009 in Berlijn de tweede wereldtitel in de zevenkamp. In 2011 in het Zuid-Koreaanse Daegu pakte ze zilver.

7
PHOTO_NEWS
7
BELGA
7
BELGA
7
PHOTO_NEWS
7
BELGA
7
PHOTO_NEWS

"Weer ervaring rijker"

"Het is beter dan mijn veertiende plaats van twee jaar geleden in Moskou en ik boek dus vooruitgang", reageerde Thiam na afloop. "Ik had op beter gehoopt, maar heb nergens spijt van. Ik ben weer een ervaring rijker." Een verbetering van haar persoonlijk record zat er voor Thiam nooit in. "Maar dat komt niet op bestelling. Ik heb snel veel vooruitgang geboekt, maar je kan niet altijd overal beter blijven doen."

"Het was een lastig weekend", blikte Thiam terug. "Ik haalde niet mijn beste niveau. De eerste dag was moeilijk, de tweede ging het nog minder. Het verspringen was een teleurstelling. Ik heb er de jongste tijd wel progressie in gemaakt, maar nog niet genoeg om regelmatige prestaties af te leveren. Bij het speerwerpen ging het zoals zo vaak pas bij de derde poging goed. Ik was echt al uitgeput. In de 800 meter was ik wat sneller dan gewoonlijk, maar op het einde zat ik er helemaal door."

"We hebben weer veel geleerd en ik heb mijn persoonlijk record in het kogelstoten verbeterd. Dat was zeker de moeite, al had ik er op een bepaald moment wel genoeg van. Ik had overal pijn en had zin om op te geven."


Lees meer