2 Jonathan Borlée.
belga Jonathan Borlée.

Vader Borlée onthult samenstelling en startvolgorde Belgian Tornados

Coach Jacques Borlée heeft de samenstelling en startvolgorde bekendgemaakt van de Belgian Tornados op de 4x400 meter op het WK in Londen. Dylan Borlée, Jonathan Borlée, Robin Vanderbemden en Kevin Borlée moeten zaterdag in die volgorde België naar de finale lopen. Al is Kevin Borlée nog steeds onzeker met een buikgriepvirus.

"De situatie van Kevin is verre van ideaal", gaf vader en coach Jacques Borlée toe. "Hij heeft vanochtend getraind, maar voelde zich helemaal niet goed. Ik zal op het laatste moment een beslissing nemen, maar heb er een goed oog op, net als de dokter. Als hij volledig herstelt, presteert Kevin misschien sterker dan ooit."

Toch heeft Jacques Borlée een plan B klaar. "Als Kevin niet loopt, zal Julien Watrin zijn plek innemen", vertelde de trainer. "Geen probleem want we hebben het sterkste team dat ik ooit getraind heb. We kunnen in Londen het Belgische record (2:58.52) breken. De concurrentie op dit WK is wel niet min. Ons eerste doel is daarom een plaats in de finale."

Vanderbemden: "Het gaat dit jaar verbazingwekkend goed op de 400 meter"

Het is geen verrassing dat Robin Vanderbemden werd opgenomen in de selectie. De 23-jarige Luikenaar, die op 9 juli zijn persoonlijke record op de 400 meter scherper stelde (45.65), loopt als derde, tussen Jonathan en Kevin. "Dat is een goede positie voor mij. Als ik me in het spoor van een snelle loper kan positioneren, kan ik hem volgen", zei Vanderbemden. "Het gaat dit jaar verbazingwekkend goed op de 400 meter. Ik heb me nochtans niet specifiek voorbereid op die afstand. Een verbetering van mijn persoonlijk record was geen doel op zich, maar gaf me wel veel vertrouwen. Je krijgt zo toch het gevoel dat je steeds beter gaat lopen."

Met een chrono van 45.65 zette hij de op twee na snelste Belgische tijd van 2017 op de tabellen. Venderbemden neemt bij de Belgian Tornados de plaats in van Julien Watrin, die een maand out was met een blessure aan de hiel en daardoor geen ideale voorbereiding kende op het WK.

Als Kevin Borlée, die last heeft van een buikgriepvirus, niet fit geraakt voor zaterdag rekent coach Jacques Borlée toch op Watrin. "Ik ben klaar, als er een probleem is zal ik er staan. Ik werk de trainingen af alsof ik een titularis ben. Ik voel dat ik een chrono onder 46 seconden in de benen heb", reageerde Watrin, die dit jaar niet verder raakte dan 46.69. "Ik heb nog wat pijn aan mijn hiel, maar dat belet me niet om te lopen. Ik voel me sterk. Als ik zaterdag niet loop, wil dat zeggen dat we een heel sterke ploeg hebben."

Mogelijke elfde grote finale op rij

Als de Belgian Tornados in Londen de finale halen, is dat al voor de elfde keer op rij op een grote bijeenkomst. Sinds de Olympische Spelen in Peking in 2008 haalde de Belgische estafetteploeg op alle Spelen, Europese en wereldkampioenschappen de eindstrijd. "Iets om fier op te zijn", reageerde Jacques Borlée. "Enkel de Verenigde Staten doen even goed. Wat het Belgische geheim is? Een duidelijke visie gecombineerd met talent en motivatie. En we hebben de laatste jaren het geluk gehad weinig geblesseerden te hebben."

Borlée verwacht evenwel niet dat de Belgen het finaleticket cadeau gaan krijgen. "De concurrenten zullen in Londen onvoorstelbaar sterk voor de dag komen", voorspelt de coach. "Jamaica en Botswana zijn de favorieten, voor de Verenigde Staten, Trinidad en Tobago en de Bahama's. Maar vergeet ook Groot-Brittannië niet, of Cuba. En dan heb ik het nog niet over Frankrijk of Spanje gehad."

2
photo_news

Lees meer