BELGA

Yellow Tigers walsen nu ook over Spanje

De Belgische volleybalvrouwen hebben in De Lange Munte in Kortrijk hun tweede wedstrijd gewonnen op het tweede en laatste kwalificatietoernooi voor het WK van volgend jaar in het Japanse Tokio. De Yellow Tigers (FIVB 16) klopten Spanje (FIVB 33) met 3-0. De setstanden waren 25-21, 25-18 en 25-14.

België speelt in totaal vijf duels in kwalificatiegroep D. Gisteren waren de troepen van bondscoach Gert Vande Broek met 3-0 te sterk voor het veel lager geklasseerde Letland (FIVB 66). Morgen wacht een duel met Wit-Rusland (FIVB 44), zaterdag spelen de Tigers tegen Bosnië en Herzegovina (FIVB 79) en zondag tegen Italië (FIVB 8). De groepswinnaar plaatst zich voor het WK 2018 in Tokio, de tweede krijgt van 22 tot 27 augustus nog een laatste kans. In barragematchen tegen de tweedes uit de andere Europese poules wordt dan om de laatste twee tickets gestreden.

België speelde met: Herbots 7, Heyrman 10, Van Hecke 18, Leys 9, Aelbrecht 10, Biebauw, libero: Courtois. Kwam in: Van de Vyver.

Tevreden bondscoach

"Als je aan 45 procent aanvalt, dan mag je niet ontevreden zijn", aldus Vande Broek. "Er is de laatste tijd veel energie gestoken in het zoeken naar oplossingen voor foutjes die in het verleden voorkwamen. Ons middenblok heeft daartoe al een enorme bijdrage geleverd. Het is nog niet altijd goed genoeg en het is in sommige gevallen nog zoeken naar de gepaste automatismen, maar we creëren mogelijkheden en dat is positief."

Lise Van Hecke was met 18 punten het meest trefzeker. "We hadden een moeilijke start en de Spaanse meisjes verdedigden goed", zei ze. "Maar we konden ook zelf goed blokken tegen hen en wij waren toch de betere ploeg."

"Wat we hebben bijgeleerd, is dat we rustig moeten blijven. Ook als we achter staan", vervolgde Freya Aelbrecht. "We bekijken het punt per punt en we zijn niet langer gefrustreerd als er eens iets mis gaat. Intussen moeten we zeker focussen op de match van morgen/vrijdag tegen de Wit-Russen, want die toonden dat ze echt wel een sterke ploeg hebben."

Lees meer