6
ap

'Ali' eerste Belgische in kwartfinale Parijs sinds 2007

Het sprookje van Alison Van Uytvanck op Roland Garros blijft maar duren. 'Ali' mepte in de achtste finales nu ook de Roemeense Andreea Mitu (WTA 100) droogweg naar huis. Na iets meer dan een uur tennis stonden de overduidelijke 6-1 6-3 cijfers op het scorebord. Door de overwinning komt de Grimbergse voor het eerst in haar (nog prille) carrière de top 50 binnen en ook financieel strijkt ze al een mooi bedrag op, 250.000 euro. Van Uytvanck is pas de eerste Belgische vrouw sinds Justine Henin in 2007 die de kwartfinales in Parijs bereikt. Daarin wacht Timea Bacsinszky (WTA 24).

Alison Van Uytvanck (WTA 93) stoomde verrassend door naar de achtste finales en kreeg met de Roemeense Andreea Mitu opnieuw een haalbare kaart. De 21-jarige Van Uytvanck toonde meteen haar kunnen en nam het heft in handen. Mitu wist van geen hout pijlen maken en stapelde de fouten op. 'Ali' liet het niet aan haar hart komen en stoomde in amper 16 minuten door naar 5-0. De Roemeense keek wat beteuterd naar haar coach, wist ze in de eerste set toch nog op het scorebord te zetten, maar verder kwam ze niet. Van Uytvanck serveerde bijzonder sterk en sleepte de eerste set in de wacht met duidelijke 6-1 cijfers.

Meer spanning in set 2
In het tweede bedrijf rechtte Mitu de rug. Ze klom voor het eerst op voorsprong en hield gelijke tred tot 2-2. Het signaal voor 'Ali' om opnieuw het commando te nemen en met enkele mokerslagen stoomde ze door naar 4-2. De zege leek binnen, maar Mitu vocht terug en de opslag van onze landgenote sputterde af en toe wat tegen. De Roemeense kreeg zes breakkansen in de hele tweede set, maar wist er geen enkele van te verzilveren (0/6 breakpunten). Het zou haar zuur opbreken, want Van Uytvanck liet de kansen niet liggen (2/2 breakpunten). Ze schakelde nog een versnelling hoger en mepte Mitu na één uur naar huis, 6-1 6-3.

Nu wacht Bacsinszky
In de volgende ronde treft onze landgenote de winnares van het duel tussen Petra Kvitova, nummer vier van de wereld, en Timea Bacsinszky (WTA 24). Ze werkten vanavond hun duel af en het was verrassend de Zwitserse die met de overwinning ging lopen. In drie sets haalde ze het van Kvitova, 2-6 6-0 6-3. Het wordt het eerste duel tussen de 21-jarige Grimbergse en de 25-jarige Zwitserse. Bacsinszky schakelde op het Parijse gravel naast Kvitova ook de Amerikaanse Madison Keys (WTA 16) uit in de derde ronde.

6
ap
6
reuters
6
ap
6
reuters
6
afp

Lees meer