9
AFP

'Schweini' stuwt Ana Ivanovic naar halve finale tegen Lucie Safarova

Ana Ivanovic (WTA 7) heeft zich als eerste geplaatst voor de halve finales op Roland Garros. De Servische kende weinig moeite met de Oekraïense Elina Svitolina (WTA 21). Gestuwd door vriendje en Bayern Munchen-sterspeler Bastian Schweinsteiger stoomde Ivanovic door naar 6-3 en 6-2. Het is voor 'Anci' pas de eerste halve finale op een grandslamtoernooi sinds ze in 2008 won op het Parijse gravel. Nu wacht de Tsjechische Lucie Safarova (WTA 13) die de maat nam van de Spaanse Garbine Muguruza (WTA 20): 7-6 (7/3) 6-3.

Elina Svitolina versloeg in de eerste ronde aan de Porte D'Auteuil onze landgenote Yanina Wickmayer (6-2 6-2) en stoomde enigszins verrassend door naar de kwartfinales. Met Ana Ivanovic kreeg ze wel een lastige klus om te klaren en dat bleek al snel in de match. De 27-jarige Servische mepte erop los en scoorde de ene (forehand-)winner na de andere (maar liefst 26 forehand-winners in totaal). De Oekraïense beperkte zich tot verdedigen en werd bij momenten van het kastje naar de muur gespeeld. 'Anci' haalde de eerste set al bij al makkelijk binnen met 6-3.

'Schweini' ziet dat het goed is
Ook in set 2 was er niet veel beterschap bij Svitolina. Ze leverde meteen haar opslagspel in en kwam die klap niet meer te boven. Integendeel, onder aanvoering van vriendje Schweinsteiger deelde Ivanovic nog wat meer klappen uit. Het derde matchpunt was uiteindelijk het goede. Met nog maar eens een forehand-winner maakte ze het af, 6-3 6-2 na 1u17 minuten voor de winnares van Roland Garros in 2008. (Lees hieronder verder)

9
GETTY
9
GETTY
9
AP
9
REUTERS

Safarova verslaat Muguruza

In de halve finale wacht Lucie Safarova. De Tsjechische kegelde in de vorige ronde titelverdedigster Maria Sharapova uit het toernooi en ook vandaag mepte ze er duchtig op los. Al gaven beide dames in de eerste set elkaar geen duimbreed toe. Safarova kreeg wel enkele breakkansen (6 stuks in totaal), maar wist die niet te verzilveren waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen in de eerste set. En daarin moest de Spaanse het onderspit delven.

In de tweede set liep het een stukje makkelijker voor Safarova. Ze maakte nog minder fouten en was op de belangrijke punten net een tikkeltje scherper. Bij 3-2 ging ze door de opslag van Muguruza waarna de Tsjechische het zelf uitserveerde bij 5-3. Na iets minder dan twee uur tennis mocht de Spaanse afdruipen. Voor Safarova is het pas de tweede halve finale uit haar carrière. Vorig jaar bereikte ze ook al eens dat stadium op Wimbledon. In Parijs geraakte ze nog nooit verder dan de vierde ronde. Ze is de enige speelster die sinds het begin van het toernooi nog geen enkele set moest prijsgeven.

9
REUTERS
9
AFP
9
EPA
9
REUTERS

Lees meer