13
epa

13 dingen die je moet weten over onze nieuwe tennisheldin

Alison Van Uytvanck (WTA 93) speelt morgen de kwartfinale van Roland Garros tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky, 24e op de wereldranglijst. Geen onoverkomelijke klus zo lijkt het, waardoor een ticket voor de laatste vier tot de mogelijkheden behoort. Een nieuw hoofdstuk in Ali's sprookjesboek wenkt. Hieronder alvast 13 weetjes over de 21-jarige Grimbergse.

1. IDOLEN
Van Uytvanck blijft in alle omstandigheden de bescheidenheid zelve, zelfs nu ze op weg is om zélf een rolmodel te worden. Dat haar grote idool Roger Federer is, hoeft dan ook niet te verbazen. De manier waarop hij tennis doceert - alsof het de makkelijkste sport ter wereld is - vindt Van Uytvanck fantastisch. En het stopt niet bij het tennis. 'Airmile' na 'airmile' beluistert 21-jarige Grimbergse de songs van de Ierse band The Script.

2. VRIJE TIJD
Als ze in haar hoofd eens geen rally's speelt, dan moet ze haast wel op schok zijn. Eens naar de bioscoop, waar ze graag romantische films bekijkt. Of gezellig iets gaan drinken met de vriendinnen. Thuis kan ze zich dan weer uren amuseren op haar computer en met haar hond Jenna, een cockerspaniël.

13
photo_news

3. PALMARES
Alison - 1m80 en 65 kg - won in haar carrière al heel wat titels. Vooral in het ITF-circuit waar ze tot dusver tien titels won. Eén keer was ze de beste op het WTA-toernooi. In 2013 won ze in Taipei. In 2014 haalde ze op het WTA-toenooi van Hong Kong de halve finales en op het WTA-toernooi van Florianopolis (Brazilië) de laatste acht.

13
belga

4. OPLEIDING
Van Uytvanck heeft een vrij atypisch opleidingsparcours achter de rug. Al vrij snel opgepikt door de Vlaamse Tennisfederatie wist de Brabantse na twee jaar dat ze niet kon aarden in de competitieve en concurrentiële omgeving van de tennisschool in Wilrijk en ging ze op haar twaalfde al terug naar tennisclub SDI Dilbeek. De Russische coach Alexandre 'Sacha' Katsnelson ving haar op en vormde 'Ali' tot de veelzijdige tennisspeelster die ze nu is. Ondertussen ging ze gewoon naar school en haalde ze haar diploma middelbaar onderwijs binnen. Pas drie jaar geleden werd Van Uytvanck dus op en top profspeelster.

13
getty

5. GRAVEL
Van Uytvanck is (was?!) géén liefhebster van graveltennis. Haar spel teert op een sterke service, een stevige forehand, een goede slice en aanvallend tennis. Ze kickte voorheen op snelle punten en ondergronden. Dat Wimbledon haar favoriete toernooi is, is dus geen verrassing. Haar eerste overwinning op een grandslamtoernooi liet ze ook op The All England Club optekenen, in 2014 tegen de Roemeense Niculescu.

13
photo_news

6. PRIJZENGELD
Haar prijzengeld tot nu toe gaat richting 450.000 euro. Na Roland Garros komt daar in één klap meer dan de helft bij. Haar kwartfinale in Parijs is alvast 250.000 euro waard, maar daar kan nog een pak bijkomen. "Dat is mooi meegenomen. Mijn vader is bezig met die financiële zaken. Ik ga hem dan ook rustig verder laten werken. Misschien wel een klein cadeautje kopen voor mezelf na afloop van dit toernooi", reageert Van Uytvanck rustig.

13
photo_news

7. IN VOETSPOREN HENIN EN CLIJSTERS
Acht jaar na Justine Henin is ze de eerste Belgische om de kwartfinale van Roland Garros te halen. Alleen Kim Clijsters en Henin bereikten ooit eerder de kwartfinales in Parijs.

13
belga

8. TOP 50
Van Uytvanck duikt volgende week de top 50 van de wereldranglijst in. Ze is al zeker van de 47ste plaats na haar kwalificatie voor de kwartfinales, wordt 33ste als ze halvefinaliste wordt en duikt de top 20 binnen als ze het toernooi zou winnen. Van Uytvanck wordt zo de negende Belgische vrouw ooit in de top 50.

13
ap

9. FAMILIE
Ook voor de ouders Van Uytvanck, René en Krista, en haar broers Sean (24) en tweelingbroer Brett (21) is dit een toernooi om nooit meer te vergeten. Vader René pendelt op en af naar Parijs om de triomfen van zijn dochter mee te maken. Tussendoor moet hij ook nog gaan werken. Hij zit in de immobiliënsector.

13
photo_news

10. VERTROUWEN
Vertrouwen en geloof in eigen kunnen is een belangrijke factor in haar opmars. Daar heeft ze belangrijke stappen gezet. Kim Clijsters: "Het is voor mij altijd wel een meisje geweest dat stevig in haar schoenen stond en wist wat ze wilde op de baan. Toch waren er ook momenten, als het spannend werd, dat er twijfel in haar spel sloop. Dat begint te verdwijnen. Hopelijk kan ze dat nu tegen de absolute toppers ook tonen. Het is nog niet gedaan voor haar."

13
photo_news

11. SCHRIK
Geen enkele speelster heeft Van Uytvanck deze editie van Roland Garros al uit haar lood kunnen slaan. Het gevaar kwam van ergens anders. Een paar dagen geleden zorgde een spin voor wat paniek op haar persconferentie voorafgaand aan haar achtste finale tegen Andreea Mitu. "Hier zit een spin op mijn microfoon", bibberde Van Uytvanck tijdens de vragenronde. "Ik heb daar wel schrik van!"

13
photo_news

12. SERENA WILLIAMS
De Australian Open van begin dit jaar heeft voor de klik gezorgd bij Van Uytvanck. Ze ging in de eerste ronde onderuit tegen Serena Williams, maar besefte daar dat ze niet zo heel ver af zat van dat topniveau. 'Ali' speelde toen op centre court voor 14.000 toeschouwers en kon Williams vier games afhandig maken.

13
AP

13. SOCIAL MEDIA
Geloof het of niet: de ster van Van Uytvanck op social media rijst nog niet. Op Twitter heeft ze bijvoorbeeld 'amper' 1.820 volgers. Op Facebook is haar achterban helemaal onbestaande. Ter vergelijking: de Canadese Eugenie Bouchard - eveneens 21 en nummer zes van de wereld - wordt op Twitter gevolgd door 464.000 fans en op Facebook vinden meer dan 1 miljoen mensen haar fanpagina leuk.

13
epa

Lees meer