6
Photo News

Darcis stunt tegen Kohlschreiber in eerste duel Davis Cup

Steve Darcis (ATP 58) heeft het eerste duel van de Davis Cup-ontmoeting met Duitsland gewonnen. In Frankfurt stuntte 'Shark' tegen Philipp Kohlschreiber (ATP 29). Het werd 4-6, 6-3, 6-2, 6-7 (2/7) en 6-7 (5/7). De match duurde net geen vier uur. Darcis zorgt zo voor het eerste punt, de Belgische Davis Cup-ploeg staat 0-1 voor.

Darcis begon sterk aan de partij en mocht de eerste set op zijn naam schrijven. Daarna zat Kohlschreiber beter in de match en controleerde hij de partij.

De partij leek gespeeld in de vierde set toen de Duitser 4-2 voorstond, maar Darcis toonde zijn mentale kracht en knokte terug. In de tiebreak bleek 'Shark' de sterkere speler.  

Eenzelfde scenario speelde zich af in de vijfde en beslissende set. Opnieuw kon Kohlschreiber uitlopen en het was Darcis die de achterstand kon ombuigen. Bij 3-0 kantelde de match. Het werd 4-5, maar nu was het aan de Belg om het niet te kunnen afwerken. In een beslissende tiebreak bleef onze landgenoot koel in de Fraport Arena. Na 3 uur en 56 minuten was de buit binnen.

Later op de dag neemt debutant Arthur De Greef (ATP 143) het in het tweede enkelduel op tegen Alexander Zverev (ATP 22).

Zaterdag volgt het dubbelspel, zondag de twee laatste enkelwedstrijden.Wie drie keer wint, plaatst zich voor de kwartfinales en speelt van 7 tot 9 april tegen titelverdediger Argentinië of Italië om een plek bij de laatste vier. De verliezer moet in september play-offs om het behoud afwerken.

Belgiës nummer 1 David Goffin (ATP 11) is niet aanwezig. Hij stelde zich niet beschikbaar voor de selectie van kapitein Johan Van Herck.

6
dpa/picture-alliance

Kohlschreiber is ontgoocheld na bijna vier uur strijd voor niets

"Ik heb meer punten achter mijn naam dan Darcis en een groot deel van de wedstrijd stond ik voor", zei Kohlschreiber vandaag na zijn nederlaag in vijf sets . "Maar ik moet mijn tegenstander feliciteren want hij heeft de moed nooit verloren en hij is erin geslaagd terug in de wedstrijd te komen. Het is altijd een ontgoocheling zoveel inspanningen te leveren gedurende vier uur, om dan te verliezen. Ik zou Michael Kohlmann (de Duitse kapitein, nvdr.) nog willen bedanken voor het vertrouwen in mij."

Na een moeilijk wedstrijdbegin - volgens Kohlschreiber door de zenuwen en het spel van Darcis - bracht de Duitser onze landgenoot in de tweede en derde set in de problemen door zijn agressieve tennis. Toch slaagde Darcis erin om zich terug in de wedstrijd te knokken. "Ik stond 4-2 voor in de vierde set. Het was dan ook normaal dat ik minder risico's nam, de match was immers zeer intens. Maar hij ging op zijn beurt risico's nemen, met succes", besloot Kohlschreiber.

6
Photo News
6
EPA
6
Photo News
6
AFP

Darcis: "Voelde opnieuw 'de magie van de Davis Cup'"

In een spannende vijfsetter moest Steve Darcis (ATP 58) zijn reserves aanspreken om Philipp Kohlschreiber (ATP 29) te verslaan. De Belgische Davis Cup-ploeg kwam daardoor verrassend 0-1 voor in de ontmoeting met Duitsland in de eerste ronde van de Wereldgroep.

In de vierde set keek Darcis tegen een 4-2 achterstand aan, en in de vijfde stond hij 3-0 achter. Telkens wist de Luikenaar een tiebreak uit de brand te slepen, om die vervolgens ook te winnen en België een punt te bezorgen.

"Maar het is slechts één punt", relativeert Darcis. "Dit punt heeft geen waarde als we zondag verliezen. Dit gezegd zijnde, ben ik blij dat ik antwoorden vond op het spel van Kohlschreiber, een groot speler met veel ervaring die voor eigen publiek speelt. Na een slechte eerste set van zijn kant heeft hij me ervanlangs gegeven. Gelukkig kon ik op Johan Van Herck rekenen om me een uitbrander te geven en me te zeggen dat ik het recht niet had op te geven. Ik voelde ook de steun van de staf, de andere spelers en de toeschouwers. De magie van de Davis Cup heeft gewerkt."

Darcis speelde naar eigen zeggen niet zijn beste match. "Het is dan ook des te interessanter dat ik de wedstrijd gewonnen heb", lacht hij. "De wedstrijdomstandigheden zijn niet ideaal. Het is moeilijk de ballen te controleren, ze vliegen in alle richtingen. Maar dat wisten we al voor de wedstrijd."

Lees meer