10
Kos

Elise Mertens blijkt taaie opponente voor Venus Williams, maar moet na twee felbevochten sets de duimen leggen

Elise Mertens is er niet in geslaagd voor een stunt van formaat te zorgen in haar allereerste avontuur op Wimbledon. Onze landgenote verweerde zich kranig, maar moest in de eerste ronde het onderspit delven tegen vijfvoudig winnares Venus Williams (WTA-11): 7-6 en 6-4.

Venus Williams is er voor de twintigste keer bij op Wimbledon. Om u maar te vertellen dat onze landgenote voor een aartsmoeilijke opdracht stond. Enkele weken geleden keken de dames mekaar al in de ogen op Roland Garros. Toen bleek de Amerikaanse duidelijk een maatje te groot: 6-3 en 6-1.

Ook vandaag keek Mertens in geen tijd tegen een 3-0 achterstand aan, maar dan sloeg de motor plots aan. Ze knokte zich in de set en kwam terug tot 3-3. Beide speelsters gaven mekaar vervolgens geen duimbreed meer toe en een tiebreak moest uitmaken wie set één achter haar naam mocht schrijven. In die zenuwslopende tiebreak werkte onze landgenote eerst nog vier setballen weg, maar nummer vijf bleek er te veel aan. Venus won zo set één met 7-6 (9-7).

Regenpauze
Van gelatenheid was er bij Mertens bij aanvang van het tweede bedrijf geen sprake. Ze liep zowaar uit tot een 2-0 voorsprong, maar dan schakelde Venus een versnelling hoger. Een 4-2 achterstand was het gevolg voor de Belgische. Intussen begon het op court 1 te druppelen en bij een 5-3 stand moesten de speelsters noodgedwongen naar binnen. Mertens had dan al twee matchballen gered.

Na een korte regenpauze trok Mertens een felbevochten negende spel naar zich toe. Venus maakte het vervolgens op haar eigen opslag af. Zo stond er na één uur en 43 minuten 7-6 en 6-4 op het bord. Desondanks een méér dan bemoedigende prestatie van Elise Mertens, die Wimbledon met opgeheven hoofd mag verlaten.

10
photo_news
10
afp

"Dit niveau aanhouden"

"Ik heb laten zien dat ik ook op gras goed kan tennissen", klonk het na afloop bij Mertens. "Ik vind dat ik goed gespeeld heb, beter dan dat ik in gedachten had. Ik heb mijn match tegen Venus op Roland Garros goed geanalyseerd en bestudeerd waar er nog werkpunten waren. Ik was er bijna in geslaagd om de tiebreak in de eerste te winnen, en dan was de partij misschien anders verlopen. Maar ik heb alles gegeven en ben tevreden dat ik Venus tot in het gaatje heb kunnen drijven."

Mertens kreeg na afloop een staande ovatie van het publiek op court n°1. "Het was erg fijn om voor volle tribunes te tennissen", gaf Mertens toe. "Ik had niet verwacht dar er zo veel volk zou komen opdagen. Voor de rest van het seizoen komt het erop aan om dit niveau aan te houden. Dat is belangrijker dan de plaats in het klassement."

10
photo_news
10
belga
10
photo_news
10
photo_news
10
photo_news
10
photo_news
10
photo_news

"Mertens speelde op een erg hoog niveau"

"Mertens heeft haar kans gegrepen", oordeelde Williams. "Ze tenniste heel sterk. Als ze dit niveau aanhoudt, kan ze in de toekomst veel titels winnen. Het was voor mij niet eenvoudig om de zege binnen te halen, Mertens haalde op dat moment haar beste tennis boven. Voor mijn part had het ook een 6-2, 6-2 overwinning mogen zijn."

Tijdens de persconferentie na de partij kreeg Williams ook enkele vragen voorgeschoteld over het dodelijke ongeval waar ze enkele weken geleden bij betrokken was. Een man van 78 kwam toen om het leven. "Er zijn geen woorden om te beschijven hoe aangeslagen ik ben", zei een zichtbaar geëmotioneerde Williams. "Ik ben sprakeloos, echt sprakeloos." De moderator liet de persconferentie vervolgens even stilleggen om de Amerikaanse te laten bekomen.

Lees meer