AP

Federer en Murray vechten om plaats in finale Cincinnati

De Zwitser Roger Federer (ATP 3) heeft zich geplaatst voor de halve finales van het met 3.826.655 dollar gedoteerde Masters 1.000-toernooi van Cincinnati. De voormalige nummer een van de wereld haalde het in de kwartfinales in twee sets van de Spanjaard Feliciano Lopez: 6-3 en 6-4 na 1 uur en 2 minuten. Lopez, in de vorige ronde nog te sterk voor zijn landgenoot Rafael Nadal, kon nog nooit winnen van Federer.

In de halve finales neemt Federer, het tweede reekshoofd in Cincinnati, het op tegen het Britse derde reekshoofd Andy Murray (ATP 2), die in zijn kwartfinale in drie sets te sterk bleek voor het Franse twaalfde reekshoofd Richard Gasquet (ATP 12): 4-6, 6-1 en 6-4 na 2 uur en 7 minuten. Zondag was Murray nog de beste in het Canadese Montréal en dankzij die toernooizege kon hij Federer van de tweede plaats stoten op de ATP-ranking.

Eerder op vrijdag schaarden 's werelds nummer een Novak Djokovic en de Oekraïner Alexandr Dolgopolov (ATP 66) zich al bij de laatste vier in Cincinnati. De 28-jarige Serviër, eerste reekshoofd op het hardcourt in Ohio, had maar iets meer dan een uur nodig om zich van het Zwitserse vijfde reekshoofd Stan Wawrinka (ATP 5) te ontdoen. Na 63 minuten stond er 6-4 en 6-1 op het bord. Djokovic nam zo een beetje wraak op Wawrinka, die hem in juni van een eerste titel op Roland Garros hield.

Om een plaats in de finale neemt Djokovic het zaterdag op tegen Dolgopolov. Die schakelde het Tsjechische zesde reekshoofd Tomas Berdych (ATP 6) in een uur en een kwartier met 6-4 en 6-2 uit. Djokovic speelde vier keer eerder tegen Dolgopolov, twee keer op hardcourt en twee keer op gravel, en trok telkens aan het langste eind. Dit jaar versloeg hij de 26-jarige Oekraïner al in de achtste finales in Miami.

Het toernooi in Cincinnati is het enige van de Masters 1.000 dat Djokovic nog niet op zijn palmares heeft. Vier keer greep hij er net naast. In 2008 en 2011 verloor hij in de finale van Murray, in 2009 en 2012 van Federer.

Lees meer