3
epa/dpa

Federer verdedigt zich na kritiek van Greta Thunberg op zijn lucratieve sponsordeal met Credit Suisse

Roger Federer heeft gereageerd na de kritiek van Greta Thunberg over zijn rol als ambassadeur voor Credit Suisse. De klimaatactiviste veroordeelt de promotiefunctie van de tennislegende (38) wegens de investeringen van de Zwitserse bank in fossiele brandstoffen. Sinds 2016 heeft Credit Suisse 15 miljard dollar (13,5 miljard euro) kredieten verleend aan fossiele energiebedrijven. In de hoop Federer wakker te schudden, lanceerden activisten op Twitter de hashtag #Rogerwakeupnow in de hoop Federer wakker te schudden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Thunberg retweette net als zevenhonderd andere accounts een post van de activistengroep 350.org Europe. Twaalf demonstranten stonden dinsdag in Zwitserland voor de rechter, omdat ze weigerden een boete te betalen voor het spelen van tennis in een Credit Suisse filiaal in 2018. Ze voerden de stunt uit om aandacht te vragen voor de sponsoring van Federer door een bank die nauwe banden heeft met de fossiele industrie. Even buiten de rechtbank toonden protestanten dinsdag een spandoek met het opschrift ‘Credit Suisse vernietigt de plaat. Roger, steun jij dat?’

Federer vertoeft momenteel in Melbourne in de aanloop naar de Australian Open. Woensdag is de twintigvoudige grandslamwinnaar een van de gezichten achter een benefiet in de Rod Laver Arena, om hulp voor de bosbrandenramp in Australië, samen met Nadal, Serena Williams, Kyrgios, Tsitsipas, Osaka en Wozniacki. Maar gisteren al pakte ‘King Roger’ met een voorzichtig geformuleerde verklaring uit waarin hij Credit Suisse niet bekritiseerde. “Ik neem de gevolgen en dreiging van klimaatverandering zeer serieus, vooral omdat mijn familie en ik aankomen in Australië te midden van verwoesting door de bosbranden”, aldus Federer.

3
EPA

Federer zegt dankbaar te zijn voor jonge klimaatactivisten die stimuleren het eigen gedrag te onderzoeken, ernaar te handelen en te zoeken naar innovatieve oplossingen. “We zijn het aan hen en onszelf verplicht om te luisteren. Ik waardeer het herinnerd te worden aan mijn verantwoordelijkheid als individu, sporter en ondernemer. Ik ben toegewijd om deze bevoorrechte positie te gebruiken om zulke belangrijke kwesties met mijn sponsors te bespreken.”

Naast Federer kreeg ook Credit Suisse het warm onder de voeten. Toch blijft de Zwitserse bank de fossiele industrie, en de uitbreiding ervan, ondersteunen. Eerder beweerde de bank de klimaatovereenkomst van Parijs te zullen steunen en niet meer te zullen investeren in fossiele brandstoffen.

Vorige week nog raakt bekend dat Federer goed op weg is om toe te treden tot een select clubje sportmiljardairs. Hij zou in totaal al meer dan 900 miljoen Amerikaanse dollar (808 miljoen euro) verdiend hebben en zal dit jaar dankzij reusachtige sponsordeals de magische kaap van een miljard dollar overschrijden. Maar slechts een zevende (circa 116 miljoen euro) komt omwille van de puur sportieve resultaten. Het zijn vooral grote sponsors die de bankrekening van Federer spek(t)en. 

Een grote hap komt van zijn kledingsponsor. Bijna heel zijn carrière – van 1994 tot 2018 - was Federer trouw aan Nike, de laatste tien jaar daarvan goed voor een slordige 12 miljoen dollar (10,7 miljoen euro) per jaar. Die lange loyaliteit bleek toch relatief toen het Japanse modemerk Uniqlo de cijfers van Nike zwaar overtroefde. In juli 2018 ondertekende Federer een tienjarig contract dat volgens mediaberichten liefst 30 miljoen dollar per jaar waard is.

Daarnaast heeft Federer al jarenlang nog talloze andere miljoenendeals met grote merken lopen waarvoor hij als ambassadeur optreedt. Naast Credit Suisse zijn dat ook autofabrikant Mercedes Benz, horlogemaker Rolex, champagnemerk Moët & Chandon, chocolatier Lindt, luchtvaartmaatschappij Netjets, telecommaatschappij Sunrise, pastahuis Barilla en tennisracketleverancier Wilson.

3

71 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luc Vandamme

    wat heeft dat kind te moeien zeg binnenkort gaat ze nog beslissen wanneer we sex mogen hebben want dat zou de aarde kunnen op warmen.

  • swa Jonckheere

    Geef al die klimaatkindjes eens geen forum meer, misschien geraken wij er dan van verlost.

Lees meer